Добромир Карамаринов: Рим и Истанбул ще бъдат отлични домакини на европейски първенства

Съветът на Европейската атлетика се съвещава он-лайн, а действащият президент на организацията Добромир Карамаринов води заседанията от офиса в Лозана, Швейцария заедно с генералния директор Кристиян Милц.

В първия ден (10 ноември) на обсъжданията на съвета столицата на Италия, Рим бе избрана за град домакин на европейското първенство през 2024-а година. Другият кандидат бе полския град Катовице (Силесия), но италианците бяха предпочетени. Полша ще бъде домакин на еврошампионат в зала само след няколко месеца, когато в Торун ще се проведе европейско първенство в зала от 5 до 7 март 2021-а година. Вратата за домакинство на Катовице остава отворена за следващи първенства на Европейската атлетика.

Ние сме радостни, че Рим ще бъде домакин на европейското първенство през 2024-а г. и благодарим на Катовице-Силесия, че се представиха с отлична кандидатура. – заяви Карамаринов. – „Италия вече демонстрира, че може да организира чудесно европейски първенства за различните възрастови групи и мисля, че атлетите и феновете с радост ще пътуват до Рим през 2024-а година.

Първото европейско първенство е организирано именно в италианския град Торино през 1934-а година, а Рим е домакинствал на европейско първенство през 1974-а година. Паметни ще останат и олимпийските игри във Вечния град през 1960-а и световното първенство през 1987-а, където Стефка Костадинова поставя световния си рекорд в скока на височина неподобрен и до днес.

Турският мегаполис Истанбул бе избран за европейския шампионат в зала през 2023-а година на втория ден (11 ноември) от съвета.

По този повод Карамаринов коментира: „Истанбул представи отлична кандидатура на съвета и ние с радост я одобрихме. Спортната база в Истанбул е сред най-добрите в Европа и ще помогне на атлетите да постигнат оптимални резултати. Сигурен съм, че всички които дойдат в Истанбул за този шампионат ще усетят и прословутото турско гостоприемство.“

В залата „Атакьой арена“ се проведе световния шампионат в зала през 2012-а г., където Наталия Добринска (Украйна) подобри световния рекорд на петобой, който е начело във вечната ранглиста и досега.

Ето и големите европейски първенства за мъже и жени в следващите години:

2021 – Торун, Полша – зала

2022 – Мюнхен, Германия

2023 – Истанбул, Турция – зала

2024 – Рим, Италия

Световни първенства за мъже и жени:

2021- Нанджинг, Китай – зала

2022 – Белград, Сърбия – зала

2022 – Юджийн, САЩ

2023 – Будапеща, Унгария

Олимпийски игри:

2021 – Токио, Япония

2024 – Париж, Франция

2028 – Лос Анджелис, САЩ

Share Button