Първото глобално атлетическо първенство в годината на Ковид е днес

Световното първенство по лека атлетика в необичайната 2020-а година се организира в Гдиня, Полша на 17 октомври.

Планетарният шампионат по полумаратон стартира в 12:00 часа българско време с участието на 227 атлети (105 жени и 122 мъже) от 62 страни от пет континента (без участници от Австралийския континент) ще направят първото глобално състезание във времето на ограниченията свързани с пандемията от коронавирус завладяла света.

Едни от най-добрите бегачи в света ще се състезават в полския град, а след отмяната на всички световни и континентални шампионати и олимпийските игри, това ще бъде тестово събитие за бъдещи състезания.

Световната рекордьорка на полумаратон при жените Перес Джепчирчир (Кения) и новият световен рекордьор на 5000 м и 10 000 м Джошуа Чептегей (Уганда) ще бягат по улиците на Гдиня. Първенството ще пропусне световният рекордьор (58:01) в тази дисциплина и трикратен световен шампион – Джефри Камворор.

Чептегей ще направи дебют в полумаратона в конкуренцията на кенийците и етиопците. Световното първентво по полумаратон през 2012-а година бе в българския град Каварна, а тогава шампиони станаха Зерсенай Тадесе (Еритрея) – 1:00:19 и Месерет Хайлу (Етиопия) – 1:08:55.

Гледайте шампионата на живо тук

Share Button