Добромир Карамаринов откри първата електронна атлетическа конвенция

Традиционната годишна конвенция на Европейската атлетика започна на 14 октомври и бе открита от Добромир Карамаринов – действащ президент на организацията, която движи олимпийски спорт номер едно на Стария континент.

Първоначално конвенцията бе планувана да се проведе в столицата на Естония – Талин, но пред лицето на пандемията от коронавирус и наложените ограничения събитието се провежда онлайн и се координира от офиса на Европейската атлетика в Лозана, Швейцария.

Карамаринов и лорд Коу на балканския шампионат за мъже и жени
в Клуж Напока, Румъния през септември 2020

Президентът на Световната атлетика лорд Себастиан Коу също поздрави участниците в конвенцията.

В словото си към 50-те европейски атлетически федерации Карамаринов спомена, че атлетиката се завръща към състезания със прагматичен, безопасен и организаран начин. 62-годишният българин каза още: „Европейската атлетика досега реагира силно, за да запази нашия спорт и атлетите ни. Но сега ние трябва да плануваме завръщането на атлетиката към състезания по възможно най-прагматичния, безопасен и организиран начин. Атлетите трябва да се състезават, защото това е сърцето на нашия спорт. Основната ми цел като действащ президент на Европейската атлетика ще бъде да изпълним целия заплануван спортен календар за 2021-а година.

В речта си пред над 500 участници в конвенцията Себастиан Коу наблегна на темата за модернизацията на атлетиката и адаптацията й в пост-пандемичния свят, който ни очаква. Коу допълни: „Като спорт ние бяхаме доста консервативни досега. Трябва да вземем това предвид и да приемем предизвикателството да се променим.“

Карамаринов и генералния директор на Европейската атлетика Кристиан Милц в Лозана в навечерието на Конвенцията

Първият ден (14 октомври) на тридневната програма на конвенцията бе посветен на Атлетическия форум, на който говориха олимпийският и европейски шампион на копие Томас Рьолер и изпълнителният директор на Световната атлетика Джон Риджион.

Конвенцията продължава на 15 и 16 октомври със серия от обасъжданияна различни теми в различи работни групи.

След конвенцията ще бъде ясен и спортния календар на Европейската атлетика, според който ще се нагласят и датите на българските атлетически състезания от календара на БФЛА за 2021-а.

Share Button