Мароканец и украинка спечелиха Софийския маратон

Двамата подобриха и рекорди на състезанието.

Чудесно време, прекрасни условия и отлична организация имаше за участниците в 37-то издание на Софийския маратон. Около 400 души завършиха класическата дистанция от 42 км 195 м, а близо 2500 души взеха участие в трите дистанции. Това бе и най-силното издание в досегашната история на състезанието.

В страховита конкуренция с куп елитни африкански бегачи победител в маратона стана мароканецът Йосеф Сбаи. Той завърши ръка за ръка със своя сънародник Радиан Нуини, като и двамата постигнаха еднакво време – 2:13:03 часа. В крайна сметка фотофинишът определи за победител Сбаи, който миналата година бе втори. Постижението на двамата мароканци е нов рекорд на трасето.

Трети завърши представителят на Нидерландия Мохамед Али с 2:16:21 ч.

В десетката не успяха да намерят място български състезатели. Най-добре представилият се българин е Росен Лилов, който завърши 12-и с 2:40:29 ч.

Рекорд на трасето и рекорд на маратона постави победителката при жените украинката Виктория Хапилина, която пробяга дистанцията за 2:27:57 ч. Това е и втори резултат в света за годината, постигнат от европейка.

Кенийката Джебет Наом бяга почти през цялото време рамо до рамо с Хапилина, но накрая не издържа на атаката на украинката, която тя предприе в последните 5 километра. Така Наом трябваше да се задоволи с второто място с 2:28:41 ч.

На трета позиция завърши още една кенийка – Синтия Косгей, с 2:32:10 ч.

Най-бърза сред българките е Надежда Ангелова, която зае 10-то място с 3:01:53 ч.

Share Button