Любопитни факти и статистика от маратон София 2020

Маратонът на София се проведе за 38-а поредна година на 11 октомври 2020-а година.

Във времето на световна пандемия, хиляди отменени и отложени надпревари по бягания София успя да организира своя маратон и остана един от малкото международни състезания в класическата дистанция, които успяха да оцелеят в „новата нормалност“.

Тазгодишното издание бе с бронзов етикет по класификацията на Световната атлетика, с пет звезди в системата на Европейската атлетика за шосейни състезания „Бягане за всички“ и национален шампионат по полумаратон.

Класическата дистанция от 42.195 км не е провеждана само през  2009-а, 2010-а и 2011-а, но летоброенето на маратона остава, тъй като тогава има състезания на по-къси разстояния.

Ето и няколко любопитни факти и статистики от това атлетическо събитие, което се състоя в прекрасния есенен ден в столицата:

Виктория Халипина и Анатоли Илиев, който
организира маратона за 30-а поредна година
  • Времето на победителката Виктория Халипина (Украйан) – 2:27:57 е нов рекорд на маратона и втори резултат в Европа за годината. Само Лона Чемутай Салпетер (Израел) е по-бърза в Европа. С този резултат от победата си в Токио Салпетер води световната ранглиста за годината. Резултатът на Халипина е в топ 70 на света за годината, с което тя два силна заявка за квота за олимпийските игри.
Мароканците Юсуф Сбаи (вляво) и Радуан Ноуини финишират заедно
  • За първи път двамата водачи при мъжете мароканците Юсуф Сбаи и Радуан Ноуини – финишират хванати за ръцете с равен резултат – 2:13:03. Това също е рекорд на трасето, а Сбаи бе обявен за победител от чип системата.
  • За първи път пет състезатели при мъжете слизат под 2:18, а при жените първите пет атлети са под 2:34, което говори за силата на конкуренцията по софийските улици.
Седемкратният победител в маратона
Петко Стефанов бяга и през 2020-а година
  • Седемкратният шампион при мъжете Петко Стефанов и осемкратната шампионка при жените Милка Михайлова участваха в тазгодишният софийски маратон на дистанция 21.0975 км. 48-годишният Петко пробяга дистанцията за 1:20:05 и  се класира 20-ти в шампионата, а на същата възраст Милка зае 9-ото място с 1:34:38.
  • Участници по дисциплини: 10 км – 1056, 21.1 км – 965, 42.195 км – 422, ОБЩО:  2443
Общият брой на участниците в София маратон 2020 във всичките дистанции бе 2443
  • По данни на организаторите участници от 37 държави са пристигнали в София, за да участват в маратона.
  • През 2020-а Анатоли Илиев – бивш шампион на 800 м и 1500 м, навърши 60 години и 30 години като главният организатор на маратона.
  • За първи път в историята на маратона брутален инцидент с насилие стана център на медийно внимание. Участничката на шест олимпийски игри в бяганията на дълги разстояния Оливера Йефтич (Сърбия) бе грубо ударена на старта на дистанция 10 км, падна и получи травми. В инцидента пострада и многократният шампион на България Сава Тодоров, който обаче успя да завърши дистанцията на второ място. По-късно виновникът за ицидента бе разпознат в социалните мрежи като Б. В.
  • Министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който е бивш бегач на средни и дълги разстояния, и вицепрезидентът на Българския олимпийски комитет Любо Ганев (един от най-добрите български волейболисти за всички времена) дадоха старта на маратона.
Share Button