Отиде си професор Иван Кадийски

Атлетиката загуби професор Иван Кадийски, един от големите български специалисти в спинта и препятствията.

Малко преди да навърши 80 години Кадийски почина в болница в Благоевград на 9 октомври от усложнения от бронхоплевмония след заразяване с коронавирус.

Професорът минава през всички нива на атлетиката. Роден в Борован през декември 1940-а, той е състезател в скока на височина, а след това се отдава на треньорска дейност.

Неговите най-имените възпитаници са бившият рекордьор на България във високите хърделина 60 м в зала и 110 м на открито Пламен Кръстев и един от най-бързите българи Ивайло Караньотов.

Професор Иван Кадийски ( в средата) с най-силните си сътезатели Пламен Кръстев (вляво) и Ивайло Караньотов на Акропола в Атина, Гърция през 1977-а

Кадийски бе отпразнува 70-годишнината си в заведението на Караньотов „Пожарната“ сред приятели атлети. След това на същото място бе на тържеството организирано от списание „Атлетика“ посветено най-големите звезди на българския сприт при мъжете и техните треньори.

На тържеството с най-добрите
спринтьори през 2011-а година

Професор Кадийски обучи и стотици студенти като преподавател в катедра „Лека атлетика“ в ВИФ (Национална спортна академия) и в във Висшия педагогически институт „Неофит Рилски” в Благоевград (сега Югозападен университет „Неофит Рилски”). Издаде и няколко книги посветени на тренировъчния процес в леката атлетика. Дори в напреднала възраст Кадийски се занимаваше с треньорска дейност и беше председател и на лекоатлетически клуб „Пирински Академик”.

Екипът на списание „Атлетика“ и www.atletikabg.com изказва искренни съболезнования на близките на професор Иван Кадийски!

Share Button