Бекеле отпада от супер двубоя на бегачите в Лондон

Световният рекордьор на 10 000 м и многократен шампион на световни шампионати и олимпийски игри Кенениса Бекеле обяви, че няма да се състезава на Лондонския маратон, където се очакваше да се бяга заедно със световния рекорд на маратон Елиуд Кипчоге.

38-годишният етиопиец съобщи на пресконференция в британската столица на 2 октомври, че има контузия на прасеца и няма да може да участва в супер сблъсъка, който се очакваше от спортните фенове в целия свят на 4 октомври (неделя).

Много съм разочарован.“ – каза в изявлението си Кенениса. – „Имам болки в левия прасец след две тренировки с бягане на висока скорост. Надявах се, че ще се оправи, но става все по-зле и няма да мога да бягам. Това бягане беше много важно за мен. Времето ми през миналата година в Берлин ми даде увереност и мотивация. Съжалявам, че трябва да разочаровам феновете, организаторите и приятелите ми атлети, с които трябваше да бягам.“

Легендарният етиопец се е контузил след като пробва новите технологични маратонки на „Найк“, които имат карбон и специална пяна, които дават максимална лекота на обувката. „Няколко пъти имах малки контузии, като натягане на мускулите, защото обувката не бе стабилна под крака ми. – споделя Кенениса. – Наистина са ми некомфортни и меки. Мускулът трябва да почувства движението на обувката.“

Така Бекеле планираше да бяга със стария модел Vaporfly, а Кипчоге ще бяга с последната версия Alphafly.

През миналата година Бекеле постигна 2:01:41 на Берлинския маратон и остана само на две секунди от световния рекорд на Кипчоге (2:01:39).

Двамата се срешат за първи път през 2002-а година на световното първенство по крос кънтри, а след това печелят световни и олиммпийски титли в бяганията на дълги разстояния.

Кипчоге винаги е победител в четирите им срещи на шосейни бягания.

Отказът на Бекеле оставя сънародникът му Мосинет Гемерев за най-сериозен съперник на Кипчоге в Лондон. Кениецът печели четири пъти Лондонския маратон, а Гемерев бе втори след него през 2019-а на 18 секунди разлика.

Share Button