Силно участие на маратон София

Топ бегачи от всички континенти ще участват на маратона на София на 11 октомври.

Това заявиха от организационния комитет на маратона на пресконференция в зала „Родина“ на националния стадион „Васил Левски“.

В пресконференцията участваха Елен Герджиков – председател на фондация „София – европейска столица на спорта“, Анатоли Илиев – организаторът на Софийския маратон в последните 30 години, Даниел Дуков – директор на маратона и победител в състезанието през 1993-а година, Диан Драшков – спортен директор на БФЛА и Николай Кръстев – главен редактор и издател на списание „Спринт“, което издаде специално приложение за историята на Софийския маратон в последния си брой.

Елен Герджиков спомена, че е горд, защото Софийския маратон ще се проведе във времето, когато повечето световни маратони са отменени

В рамките на състезанието по улиците на София ще има класическа дистанция от 42.195 км, полумаратон (21.098 км) и 10 км.

Тази година няма да се проведе масов старт на къса дистанция, както бе в предишните години, поради противоепидемичните мерки срещу Ковид 19.

Анатоли Илиев организира Софийски маратон вече 30 години

Състезанието на полумаратон ще бъде и национален шампионат, а там балканската шампионка на маратон Маринела Нинева ще се опита да вземе поредната си национална титла през тази година.

В класическата дистанция конкуренцията ще бъде от африкански бегачи от Кения, Етиопия, Руанда и Мароко, а при жените освен африканките се чакат и силни атлетки от Япония и Европа.

Над 300 чужденци любители бегачи са се записали до този момент в маратона, а записването се удължава от 3 до 6 октомври, защото много от желаещите да участват са имали колебания поради несигурността с премиването на границите и провеждането масови спортни събития.

Директорът на маратона Даниел Дуков даде подробности за елитните атлети, трасето и програмата на маратона във времето на Ковид 19

Организаторите гарантират спазване на всички противоепидимични мерки, като отделните стартове от програмата ще бъдат: 9:30 – маратон, 9:45 полумаратон и 10:00 – 10 км, за да няма струпане на много хора на старт-финала пред Художествената галерия.

Спортният директор на БФЛА Диан Драшков говори за националния шампионат по полумаратон, който ще е в рамките на Софийския маратон

На пресконференцията беше припомнена и историята на Софийския маратон, която датира от 1983-а година, а приложението в новия брой на списание „Спринт“ се казва „Маратон от маратони“ и на 40 страници разказва различни факти, история и статитика от маратона по света и у нас

Повече подробносто на сайта на маратона тук

Главният редактор на списание „Спринт“ Николай Кръстев представи издание посветено на историята на Софийския маратон
Share Button