Падна световният рекорд в полумаратона! Коя е рекордьорката?

Кенийката Перес Джепчирчир постави нов световен рекорд в полумаратона – 1:05:34 мин.

Това стана по време на състезание в Прага, което се проведе на 5 септември.

Досегашният световен рекорд бе дело на етиопката Нетсанет Гудета – 1:06:11 ч, и бе постигнат по време на световното първенство по полумаратон през 2018 година.

Нека си припомним, че Перес Джепчирчир е бягала и още по-бързо – през 2017 година на полумаратона в Рас-ел-Хайм в Обединените арабски емирства тя счупи световния рекорд, като спря хронометрите на 1:05:06 ч, но тогава състезанието бе смесено (участваха едновременно мъже и жени).

Сега в чешката столица конкуренцията бе само от жени.

Припомняме, че Световната атлетика дели рекордите в маратона и полумаратона, постигнати в смесени състезания, когато бягат мъже и жени, и в състезания, където бягат само жени или стартът е в различно време от мъжете. Идеята е, че в смесените състезания жените много често ползват мъжете за пейсмейкъри.

А иначе пътят на Перес Джепчирчир в атлетиката е класически. Като малка започва да тренира бягане, вдъхновена от успехите на своята сънародничка Мери Кейтани, която по това време държи рекорда в полумаратона.

През 2013 година се появява „в светлините на прожекторите“, като печели две 10-километрови бягания в Южна Африка и трето място на маратона в Кисуму, Кения. Тогава е на 20 години.

През 2014 година се пуска на националния шампионат на Кения по крос кънтри, където печели сребърен медал. Нали се сещате, в тази убийствена конкуренция. Това е и пърият значим успех на Перес.

През същата година нейните успехи са били забелязани от отбора на италианеца Джани Демадона – бивш италиански национал в дългите бягания, а сега спортен агент и треньор. Така талантливата кенийка започва да участва на редица силни състезания в Европа и пътят към голямата атлетика е открит. В края на 2014 година тя печели три сътезания поред.

За състезанието в Прага Перес започва да се готви още през февруари тази година. Първоначалната й цел е маратонът в Бостън, но след като бе отменен заради пандемията от коронавирус, тя се пренасочва към световния рекод в полумаратона.

След бягането в Прага Перес заяви: „Безумно щастлива съм, че поставих световен рекорд. Да побеждавам е целта на моя живот. Докато бягах, слушах тялото си, усещанията си и знаех, че мога да разчитам единствено на себе си. Затова искам да кажа на всички, независимо дали ще бягат за първи път на състезание или ще се опитат да подобрят световен рекорд, да вярват в себе си и да работят над себе си – тогава всичко ще се получи.“

Share Button