Осъдиха Ламин Диак в Париж

Бившият президент на Световната атлетика Ламин Диак бе осъден в Париж, Франция на четири години затвор за взимане на подкупи за прикриване на положителни допинг случаи на 16 септември.

87-годишният сенегалец бе признат за виновен, че е е прикрил положителни допинг проби на руски атлети с подкупи от над 3 милиона евро. Част от тези атлети по-късно са участвали на олимпийските игри в Лондон през 2012-а.

Диак ще прекара две години в затвора и ще плати глова от 500 000 евро. Той беше начело на ИААФ (Световната атлетика) от 1999-а до 2015-а, когато лорд Себастиян Коу (Великобритания) зае длъжността.

Диак бе арестуван в Париж през ноември 2015-а година и оттогава е в ареста, а атлетиката бе разтърсена от най-голямата криза в историята си, което дори доведе до смана на името от ИААФ на Световна атлетика.

Синът на Диак – Папа Масата Диак също бе осъден на пет години затвор и глоба от 1 милион евро.

От Световната атлетика кометираха в официално заявление, че е разочароващо това, което се е случило в нашия спорт, но решението на съда е силен отпор и възмездие срещу личностите, които са направили въвлечени в тези престъпления.

Share Button