Норвежец отказа Диамантената лига заради шпайкове

Норвежкият бегач на дълги разстояния Сондре Норстад Моен отказа участие в Диамантената лига в Брюксел, където трябваше да бяга в нетрадиционната дисциплина 1 час на стадион.

Причината е в промяната на правилото на Световната атлетика за спортните обувки, според което от 28 юли дебелината на подметката на шпайковете за дисциплините над 800 м, включително и стипълчейз, не трябва да надвишава 25 милиметра. Досега границата беше 40 милиметра.

Моен обаче има сериозна травма на стъпалото, която изисква по-добра амортизация. Норвежецът сподели, че по време на лагер в Италия е пробвал да бяга със шпайкове според новите изисквания, но след няколко километра са го заболели стъпалата.

Поради тази причина той няма да участва в бягането, защото не може да бъде конкурентен на останалите бегачи.

„Шпайкове с 40 мм подметка биха били много добре за моите крака, но за съжаление тяхната употреба е забранена“, съжалява норвежецът.

Едночасовото бягане на стадион се очаква да бъде един от гвоздеите на турнира на 4 септември, където Мо Фара, в компанията на своя съотборник в тренировките Башир Абди, ще се опита да подобри световния рекорд на Хайле Гебреселасие. Легендарният етиопец има пробягани за 1 час на стадион 21 км 285 м.

Сондре Моен е един от най-добрите норвежци в бяганията на дълги разстояния. Той е първият европеец, бягал маратона под 2:06 ч – 2:05:48 ч. Негов е европейският рекорд на 25 000 м, както и норвежките рекорди на полумаратон – 59:47 мин, и на 10 000 м – 27:24.79 мин. От 2016 година тренира под ръководството на великия италианец Ренато Канова, подготвил цяла плеяда големи кенийски атлети.

Share Button