Организацията на атлетическите статистици навърши 70 години

Какво е атлетиката без статистика? Трудно някои може да отговори на този въпрос, но статистиката всъщност е огледалото на най-великия и популярен индивидуален спорт в света, който е гръбнакът на олимпийското движение.

Група спортни журналисти ентусиасти се събират на 26 август 1950-а г. в столицата на Белгия, Брюксел по време на европейския шампионат и основават Асоциацията на атлетическите статистици (Athletic Track and Field Statistics – ATFS).

Основната цел на организацията е да събира акуратно и компетентно информация за атлетическите резултати по целия свят.

ATFS се разраства за 30 години до 1980-а от 11 членове (основно европейци и американци), които я основават, до 264 членове от 57 страни. Статистиците издават годишен справочник с богата информация, в която са включени и биографии на най-добрите атлети. В днешно време базата данни от биографии надхвърля 5000.

Информацията на статистиците става основна за атлетическите организации, а в днешно време ранглистите са в основата дори на олимпийските квалификации и част от секциите на сайтове на световната, европейската и българската атлетика.

В края на месец август 2020-а ATFS навърши 70 години.

Александър Вангелов

В България един от първите сериозни статистици, който селектира атлетическите резултати, е Асен Синдяконов, а делото му се продължава от известния спортен журналист Григор Христов.  Днес българският член на ATFS е Александър Вангелов, който предава резултатите от българските атлетически състезания в базата данни на организацията. Вангелов подготвя и подробните годишни ранглисти на БФЛА, а те се публикуват на www.bfla.org

Списание „Атлетика“ и www.atletikabg.com също имат статистическа секция, а рубриката на Иван Чешанков в списанието “Статистика за маниаци“ продължава повече от 10 години. Чешанков и Ивайло Лазаров селектират световните и българските ранглисти, които излизат всяка година в списание „Атлетика“.

Share Button