Топ треньорът в бяганията Йордан Атанасов навърши 80 години


Йордан Атанасов е един от най-уважаваните специалисти в спринта и бяганията на средни и дълги разстояния.

Човекът, който отдаде над 50 години от живота си на треньорската професия и все още е активен треньор в „Тунджа – Ямбол“, навърши 80 години на 19 август.

Йордан Атанасов със сегашните си възпитанички

Юбилеят Атанасов отпразнува с настоящите и бившите си възпитаници в град Ямбол, където продължава да създава шампиони.

На празненството присъстваха бившите му състезателки печелили десетки титли и медали от национални и международни шампионати: Тотка Петрова, Галина Атанасова (съпруга му), Мария Цветкова (дъщеря му), Виолета Цветкова, Събина Димова, Елена Атанасова, Капка Йоргова, която е и председател на КЛА “Тунджа”, Красимира Харутюнян и настоящите му състезателки – Полина Тодорова, Виктория Георгиева, Деница Георгиева, Христиана Дичева и Станимира Христова.

На юбилея с Тотка Петрова (вдясно) и съпругата Галина Атанасова

Най-изявената му състезателка е Тотка Петрова, която все още държи националните рекорди на 1000 м с 2:33.0 и на 1500 м с 3:57.40. Личните рекорди на Петрова на 400 м – 51.82 и 800 м – 1:56.21 също са впечатляващи, а сред успехите й са две титли от Универсиадата в София 1977-а, три медала от европейски първенства в зала (2 сребърни и 1 бронзов). Тотка Петрова е избрана и за Спортист на България и Балканите за 1977-а година.

Тотка Петрова (начело) вече 41 години държи рекорда на България на 1500 м

В личен план Атанасов се радва да син и дъщеря, както и на три прекрасни внучки.

Екипът на списание „Атлетика“ и www.atletikabg.com пожелава още много успехи на Йордан Атанасов, много здраве и още години до любимата атлетика!

Share Button