Балканските шампионати започват на 23 август

Балканските шампионати за летния ще започнат на 23 август с полумаратона в Загреб, Хърватия.

Досега 11 федерации са дали заявки за този балкански шампионат.

На виртуална среща на изпълнителното бюро на Балканската атлетика (АБАФ) на 10 август (понеделник) бяха изяснени и още няколко детайла за предстоящите балкански шампионати.

Първенствата на АБАФ за юноши и девойки под 20 години в Турция на 12-13 септември, и за мъже и жени в Румъния на 19-20 септември, засега не са отложени или отменени. Епидемиологичната ситуация в двете страни е динамична, но провеждането на състезания не е забранена.

Балканският шампионат по маратон в Кюстендил е на 13 септември, а домакините са подготвени за провеждане на състезанието по всички правила и мерки за сигурност.

Очаква се от АБАФ, БФЛА, община Кюстендил и движението Рън България да обяват подробности за трасето, програмата и наградния фонд на състезанието всеки момент.

Със сигурност от календара отпада балканския шампионат за юноши и девойки под 18 години, които трябваше да се проведе на 5 септември в Кралево, Сърбия, тъй като в страната няма разрешение за провеждане на спортни събития.

АБАФ проведе три балкански шампионата през тази години преди да започне пандемията от коронавирус. Двата балкански шампионата в зала (за мъже, жени, юноши и девойки) бяха проведени в Истанбул, Турция през февруари, а в средата на март се организира и балканския шампионат по спортно ходене в Украйна.

Share Button