Почина Дончо Димитров – един от най-големите треньори в бяганията на средни и дълги разстояния

Дончо Димитров, наставник на едни от най-силните ни бегачи на средни и дълги разстояния, почина на 5 август 2020-а на 80 годишна възраст в родния си град Русе.

Роден на 3 май 1940-а година Димитров се състезава в бяганията на средни и дълги разстояния и има успехи като юноша.

След това се посвещава на треньорката професия, където тренира и възпитава стотици атлети в най-тежките дисциплини на леката атлетика. Най-титулуваният му атлет е Евгени Игнатов, който и до ден днешен държи националните рекорди на 1500 м, 2000 м, 3000 м, 5000 м и 10 000 м, като и най-предните класирания на български бегач на европейско първенство (4-о място – 5000 м), световно първенство (6-о място – 5000 м) и олимпийски игри (8-о място на 5000 м). Вицешампионът на 2000 м стипълчейз за юмоши под 20 години и рекордьор на България Владимир Кънев също е възпитаник на легендарният треньор, както и други десетки национални и балкански шампиони.

В последните години Димитров не бе в добра кондиция, но се наблюдаваше наживо традиционния турнир за юноши и девойки в Русе, а най-добрият му състезател Евгени Игнатов оглави атлетическия клуб „Дунав“ и предава наученото от него като треньор на няколко елитни бегачи.

Поклонението пред тленнитре останки на Дончо Димитров ще бъде в параклиса на гробищен парк „Чародейка“ в Русе от 13:30 часа на 7 август (петък).

Екипът на списание „Атлетика“ и www.atletikabg.com изказват най-искрени съболезнования на близките и приятелите на Дончо Димитров!

Share Button