Илиян Ефремов навърши 50 години

Овчарският скок е най-сложната дисциплина в леката атлетика, а Илиан Ефремов е българинът с повече от 10 сезона с резултати над 5.50 в скока с прът.

Ефремов навърши 50 години на 2 август 2020-а година, от които посвещава точно 30 години в активна състезателна дейност на леката атлетика, а повече от десетилетие е в европейския и световен елит на овчарския скок.

Илиян участие на три олимпийски игри – Сидни 2000, Атина 2004 и Пекин 2008, както и десетки национални и балкански титли, участия на европейски отборни първенства, световни и европейски шампионати.

Започва да се занимава с лека атлетика на 9 години през 1979-а, а след няколко години е поет от специалистът на овчарски скок Миладин Първанов, мойто е негов треньор и в края на кариерата му. За кратко тренира при Антон Паскалев, а след това е наставляван от бившия си съотборник и съперник в сектора Димитър Петров. Състезава се в отборите на „Левски – Спартак“ и „КЛАСА“.

Личният му рекорд в зала е 5.73, а на открито 5.70. Отказва се от активна състезателна дейност след олимпийските игри в Пекин 2008.

През 2017-а година се връща в атлетиката като треньор на деца в атлетически клуб „Септември“ – София и има група от млади атлети на които предава богатия си опит.

Екипът на списание „Атлетика“ и www.atletikabg.com пожелава много здраве, късмет и нови успехи с малки атлети на Илиян Ефремов!

Share Button