Стартира проектът БЕГАЧИ

Проектът „БЕГАЧИ – Бягането в Екип Групата Амбицира, Човека Идеализира“ бе представен на 31 юли 2020-а г. в заседателната зала на Министерството на младежта и спорта.

Стоянка Балова (ръководител на проекта) и Антон Бонов от Българска федерация лека атлетика, организацията, която е бенефициент на проекта, дадоха подробности за амбициозното начинание включващо няколко събития за популяризиране на бягането сред младите хора.

Антон Бонов и Стоянка Балова представят проекта БЕГАЧИ

Основната цел на проекта е да насърчи младите хора да бъдат физически активни и е насочен към изграждане на навици за здравословен начин на живот чрез бягане.

Според Балова и Бонов изборът на този тип движение чрез спорт се крие в няколко причини.

Първо, не е нужда определена тип инфраструктура, може да се практикува на всякакви места, лесно е и е достъпно за всеки. Второ една от най-големите ползи, която носи тази физическа активност е цялостно здраве на организма. Освен, че поддържа добра физическа форма, научно доказано е, че бягането намалява риска от редица болести – инсулт, рак на гърдата, диабет, сърдечни заболявания. Също така поддържа и подобрява общото здравословно състояние, като засилва имунната система. Друга огромна полза от него е намаляването на стреса и агресията, каквито безспорно наблюдаваме у младите хора в страната.

Основата на проеката ще бъдат три масови спортни събития свързани с бягането в София (Бистрица), Пазарджик и Кюстендил представени по атрактивен начин.

Само след дни на 2 август стартира пробегът над село Бистрица по известната пътека към село Железница с трасе от 11 км. Месец по-късно в една от туристическите атракции на Пазарджик – парк Острова с пробег от 55.36 км и щафети 3х1.7 км. Пробегът в Кюстендил има за трасе 21.1 км, както и масов старт от 2 км за начинаещи бегачи.

Проектът завършва с обучителен семинар на тема „Аз и бягането – синоними“ между 2 и 4 октомври.

Организаторите вече са произвели и рекламни материали, които ще промотират бягането, а във всички събития ще бъдат спазвани противоепидимичните мерки.

Беше представено и логото на проекта, с което ще бъдат изработени фланелки, папки и значки.

Проектът „БЕГАЧИ – Бягането в Екип Групата Амбицира, Човека Идеализира“ се реализира по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2020 г. заедно с Министерството на младежта и спорта.

Share Button