Руските атлети рискуват неутралния си статус

Световната атлетика забави решението си относно статута на Руската федерация по лека атлетика (ВФЛА).

Руснаците пропуснаха крайния срок за плащане на глоба от 5 милиона долара, с която бе наказана федерацията им заради случая „Лисенко“. Парите трябваше да бъдат платени до края на юни.

„Признаваме, че това са трудни моменти, но сме много разочаровани от липсата на напредък, постигнат от ВФЛА по отношение на изискванията, поставени през март“, каза президентът на Световната атлетика Себастиан Коу.

По-рано тази седмица ВФЛА потвърди, че не е извършен превод на парите, като призна, че заради кризата няма финансови средства за плащане на такава глоба.

Миналата година Световната лека атлетика спря процеса на предоставяне на неутрален статут на руски спортисти заради допинг скандала, в който бе намесен световният сребърен медалист на скок височина Данил Лисенко. Тогава руснаците бяха обвинени във фалшифициране на документи по случая „Лисенко“.

Скачачът пропусна три допинг теста, за които предостави фалшиви документи, че е бил възпрепятстван по независещи от него обстоятелства. Скандалът се разви още повече, след като стана ясно, че атлетът не е действал сам при фалшификацията.

Новото ръководство на ВФЛА пое вината, уволни всички треньори и длъжностни лица, замесени в скандала с Лисенко.

Въпреки това ВФЛА беше задължена да плати глоба от 5 милиона долара на Световната атлетика преди 1 юли за манипулация и фалшифициране на документи във връзка със случая „Лисенко“.

Сега руските атлети, които от няколко години се състезават само под неутрален флаг заради поредицата от допинг скандали и замразеното членство на ВФЛА в Световната атлетика и които са допускани до международни състезания само с изричното поименно разрешение на Световната атлетика, рискуват да бъдат лишени и от неутралния си статус. Окончателното решение Световната атлетика ще обяви на свое заседание в края на юли.

Пак преди дни, когато стана ясно, че ВФЛА няма да може да плати глобата, руски елитни атлети изпратиха открито писмо до Международния олимпийски комитет, Световната атлетика и Асоциацията на националните олимпийски комитети. В писмото се подчертава, че те отказват да носят колективна отговорност за грешките на определена група безотговорни хора и призовават да бъде защитено правото им за честно и открито участие в международни състезания, което е заложено и във фундаменталните принципи на МОК. Въз основа на това атлетите считат, че те трябва да получат право да се състезават като неутрални атлети.

Share Button