Световното атлетическо семейство се сбогува със Свен Арне Хансен

Приятели, близки и колеги се простиха с президента на Европейската атлетика Свен Арне Хансен на погребална церемония в столицата на родината му Норвегия – Осло на 1 юли.

Хансен почина на 20 юни на 74 години след тежко боледуване, а Европейската атлетика отвори книга за съболезнования в интернет, за да могат хилядите приятели на норвежеца да почетат паметта му.

Свен Арне Хансен спечели първия си мандат като президент на атлетиката на Стария континент през 2015-а, а през 2019-а бе преизбран за втори път.

Траурната церемония пред тленните останки на Свен Арне Хансен бе посетена от семейството му, президентът на Световната атлетика лорд Себастиян Коу, делегация от Европейската атлетика водена от действащият президент на организацията и президент на БФЛА и АБАФ Добромир Карамаринов и включваща генералният директор Кристиян Милц, завеждащият кабинета на Хансен – Бил Глед и членът на съвета на ЕА Ерик Тейгамяги.

Световните шампиони и звезди на атлетиката от Норвегия Карстен Вархолм, Хане Хаугланд и Трине Хатестад също уважиха последното сбогуване със легендарният си сънародник, както и кметицата на Осло Мариане Борген.

Погребението бе в църквата Улен Кирке в западната част на норвежката столица, на няколко километра от родното място на Хансен – Бигдои. Протоколът на обличането бе „без вратовръзки“, което би харесало на Свен, които „топеше“ дистанцията между хора и институции за секунди в името на атлетиката само с няколко остроумни думи.

След церемонията в цъквата приятелите и близките на Свен посетиха събитие посветено на паметта му на култовия стадион „Бислет“, където Хансен бе директор на един от най-силните турнири в света „Бислет геймс“ цели 24 години.

Емоционални речи произнесоха синът на Свен – Филип и дъщеря му Тине. След това президентът на Световната атлетика Себастиян Коу, който е приятел на Хансен от повече от 40 години, направи ректроспекция за огромния му принос и отдаденост на олимпийски спорт номер едно.

В словото си от името на Европейската атлетика Добомир Карамаринов каза:

Свен Арне бе уникален човек, специален човек, и затова бе велик президент… Винаги му вярвах и когато ми каза от болничното легло „Ще се завърна“, аз все още вярвах, че ще се оправи. Уви, Бог реши друго.“ – добави с мъка Карамаринов. – „Свен Арне винаги се опитваше да прави позитивни промени в атлетиката до края на активната си работа. Друго, което ще запомня от неговия стил е, че той се опитваше да обедини европейските атлетически федерации. Никога не делеше Европа на различни региони и страни.“

В профила си в социалната мрежа Фейсбук Карамаринов написа: „Изключителен човек, който остави следа в нашия живот с неговата харизма.

Свен Арне Хансен бе и изключителен приятел на България, а само за последните 10 години посети десетки пъти страната ни и бе на състезания и събития в София, Стара Загора, Правец, Самоков, Тетевен, Пазарджик и т. н.

Освен жена си Джаник, децата си Филип и Трине, няколко внуци Свен Арне Хансен ще липсва и на хилядите си приятели по целия свят, както и на голямото атлетическо семейство, на което посвети живота си.

Share Button