Крисчън Коулман заплашен от наказание заради пропуснат допинг тест

Тъмни облаци отново надвисват над главата на Крисчън Коулман.

Двукратният световен шампион на открито и веднъж в зала е обвинен в нарушаване на антидопинговите правила, съобщава независимият орган за борба с негативните явления в леката атлетика (AIU).

Спортистът е посочил некоректно своето местонахождение и на 9 декември миналата година е пропуснал допинг тест. Това е неговото трето нарушение в продължение на 12 месеца, заради което бегачът рискува да бъде наказан с лишаване от състезателни права за срок от две години.

Още през август миналата година Коулман имаше такъв проблем, но Американската антидопингова агенция (USADA) свали обвиненията, позовавайки се на правилото, че срокът за три пропуснати допинг проверки започва да тече не от датата на първото провинение, а от началото на текущото тримесечие. Така че тогава Коулман се измъкна с две провинения.

Малко по-късно на световното в Доха-2019 американецът прибави два златни медала – на 100 м и 4 х 100 м, към двата сребърни медала на същите дисциплини от Лондон-2017.

За да дойде след това и издънката с пропуснатата допинг проверка.

В тази връзка дойде и коментарът на легендарния Майкъл Джонсън, четирикратен олимпийски и осемкратен световен шампион в спринта. Той заяви: „След сериозното предупреждение, което получи миналата година, Крисчън Коулман допусна това да се случи отново. Сега хората или ще са сигурни, че взимаш допинг, или че се отнасяш безотговорно към антидопинговите усилия, предприемани в спорта. Защо да вярваме в обратното?“

Самият Крисчън Коулман в своя защита обясни, че по това време, когато са идвали при него за допинг проверка, е излязъл до близкия търговски център да търси подаръци за Коледа. Шампионът твърди, че след като не са го открили на посочения адрес, никой не му е позвънил по телефона, за да го попита къде е.

Share Button