Европейската атлетика загуби Свен Арне Хансен


Днес (20 юни) на 74 години в Осло почина президентът на Европейската атлетика Свен Арне Хансен.

Норвежецът бе начело на атлетиката в Европа от 2015-а. Хансен получи тежък инсулт на 15 март 2020 и не успя да се възстанови.

„Много съм тъжен, защото загубих приятел, който имам повече от 30 години. Горд съм, че работихме рамо до рамо със Свен в Европейската атлетика. Той беше широко скроен човек, който бе и много компетентен в атлетиката“, коментира Добромир Карамаринов.

С Добромир Карамаринов в София

Той изпрати съболезнователна телеграма от свое име и от Европейската атлетика до семейството на Хансен. Карамаринов бе избран за временен президент на Европейската атлетика през март 2020, когато стана ясно, че Свен Арне Хансен няма да може да изпълнява задълженията си. Карамаринов ще ръководи ЕА до октомври 2021, когато ще се проведе изборния конгрес на организацията. 

Свен Арне беше петият президент на Европейската атлетическа асоциация, която е създадена през 1970-а година.

Освен пълната си отдаденост на леката атлетика Хансен беше и запален филателист.

Свен награждава призьорките на шосеен пробег
от веригата „Рън България“ в Пазарджик през 2018-а

Десетилетия наред той бе директор на един от най-силните атлетически турнири в света „Бислет геймс“ в Осло. Свен Арне става президент на норвежката атлетическа федерация през 2003-а. През 2015-а започва първия му мандат като президент на Европейската атлетика, след като заема длъжността вицепрезидент.

Свен бе и голям приятел на българската атлетика и често посещаваше страната ни. Последното гостуване на Хансен бе на балканския шампионат в Правец на 2-3 септември 2019-а година.

Свен Арне Хансен (първият отдясно) на балканския шампионат в
Правец на 2 септември 2019-а в компанията на
Красен Кралев, Добромир Карамаринов, Себастиян Коу и Румен Гунински

Share Button