Олимпийски герои – Емил Затопек

Олимпийските игри в Токио бяха отложени с една година, но списание „Атлетика“ ни предлага среща с едни от най-великите атлети в историята на най-голямото спортно събитие.

Чехът Емил Затопек е един от най-великите атлети на всички времена. Състезава се от Чехословакия, страна, която днес не съществува.

Затопек има пет медала от олимпийски игри, четири от които са златни. Дебютът му е в Лондон през 1948 г., където печели първото си злато на 10 000 м и сребро на 5000 м.

Триумфът е четири години по-късно, когато в Хелзинки през 1952 г. прави нещо наистина уникално. Печели три олимпийски титли: на 5000 м, 10 000 м и на маратон. Никой друг до ден днешен не е успял да повтори подвига му. Любопитен момент е, че преди Хелзинки Затопек никога не е бягал маратон, но по време на състезанието „учтиво“ пита атлетите в лидиращата група защо темпото е толкова бавно. След което се откъсва сам напред.

          Наричат го „чешкия локомотив“. Стилът му на бягане хвърля в ужас специалистите, защото противоречи на всички теории. Отстрани изглежда, че чехът е на предела на силите и всеки момент ще падне или ще се откаже. Но сякаш по някакво чудо не се случва нито едното, нито другото, а „локомотивът“ пристига пръв.

Тренировките му са уникални. Стандартно за Затопек занятие е интервална тренировка 60 х 400 м или 80 х 400 м за около 70 сек всяка отсечка! През зимата бяга кросовете в дълбок сняг, с войнишки ботуши, понякога с тежка раница на гърба.

В богатата си спортна кариера има 18 поправки на световни рекорди. Първият бегач, слязъл под 14 мин на 5000 м и под 29 мин на 10 000 м.

Боян Ив. Бойчев

Share Button