Олимпийски герои – Ал Ортър

Олимпийските игри в Токио бяха отложени с една година, но списание „Атлетика“ ни предлага среща с едни от най-великите атлети в историята на най-голямото спортно събитие.

В предшната статия за олимпийските герои ви припомнихме, че Карл Люис има четири олимпийски титли от четири последователни олимпийски игри. Освен него това е постигал само още един човек – шампиона на диск Ал Ортър.

Американецът започва да се занимава с дисциплината, която ще му донесе толкова успехи, съвсем случайно. Като тийнейджър, докато тича на стадиона, в краката му пада диск. Бъдещата легенда на атлетиката се навежда, взима уреда и го мята обратно още по-надалеч. Това е началото на пътя. После, едва на 20 години, през 1956 г. в Мелбърн печели първия си златен медал, при това с олимпийски рекорд – 56.36.

 Въпреки че обикновено между игрите не е в добра форма, по време на най-големия спортен форум винаги дава максимума от себе си и печели още три последователни титли винаги с по-висок резултат

в Рим 1960 – 59.18,

в Токио 1964 – 61.00,

 Мексико 1968 – 64.78.

 Отказва се от атлетиката и пропуска игрите в Мюнхен 1972, но след това решава да се завърне и бързо влиза във форма. Политиката го лишава от сигурен пети медал, когато през 1980 г. американското правителство бойкотира игрите в Москва и не изпраща свои състезатели. Тогава на 43-годишна възраст постига – 69.46.

С чувство за хумор казва за своите титли: „Първата взех прекалено млад, втората – в не най-добрата си форма, третата – много контузен, четвъртата – стар“. След края на кариерата си работи като компютърен специалист и художник.

Отива си на 71-годишна възраст на 1 октоммври 2007-а, но остава завинаги в историята на олимпийския спорт.

Share Button