На 44 г. Фабрицио Донато иска да участва на ОИ в Токио

Европейският шампион в тройния скок от Хелзинки-2012 Фабрицио Донато ще гони участие на шестите си олимпийски игри.

През следващата година той ще бъде на 44, но се надява да намери място в състава на Италия за олимпийските игри в Токио.

„Винаги си казвам, че искам да сложа край на кариерата си без съжаление. Нима има по-добър момент от олимпийския сезон? Но в мен продължава да се обажда онзи глас, който казва: „А какво ще стане, ако се опиташ, ако продължиш?“ Аз все още изпитвам удоволствие от спорта. Харесва ми това, което правя. Животът ми е пълен с адреналин. Така че бих искал да се опитам“ – споделя скачачът.

Фабрицио Донато има впечатляваща и успешна кариера. Роден е на 14 август 1976 г. Дебютът му в международни състезания при мъжете е през 2000 г. с участието в европейското първенство в зала в Гент, Белгия. През същата година се появява и на олимпийската сцена, като записва участие на Игрите в Сидни-2000. Оттогава неизменно е част от „скуадра адзура“ на големи първенства. На две европейски първенства (в зала и на открито) и на едно световно в зала остава на крачка от медалите. За да дойде домакинското европейско първенство в Торино-2009, където той печели титлата в тройния скок с нов национален рекорд – 17.59 м. След две години на европейското първенство в зала в Париж-2011 печели сребърен медал, като подобрява собствения си национален рекорд – 17.73 м. Особено успешна за него е следващата 2012 година, когато той първо печели в Хелзинки европейската титла, а малко по-късно взима бронзовия медал на олимпийските игри в Лондон. На европейското първенство в зала в Белград-2017 скачачът стигна до сребърния медал с нов световен рекорд (17.13 м) във възрастовата група 40+.

Share Button