Александър Сръндев за Рън България

Движението „Рън България“ представя бегачи от България, които са побеждавали в стартове от веригата. Александър Сръндев спечели първото състезание от създаването на „Рън България“  на 18 март 2018-а година, което се проведе на трейл трасе в околностите на град Сунгурларе.

Сръндев, който е роден на 15 юни 1997-а, е един от най-добрите триатлонци в България, но е намирал и място в националния отбор по лека атлетика по крос-кънтри. Тренировките по бягане са всекидневие за него.

1. Вашите участия и впечатления от състезанията на Рън България?

Организацията винаги е била на високо ниво! На състезанията, на който съм взимал участие, винаги всичко ми е допадало като трасе и място на провеждане, съобразено е с всички и всичко, и идеята закодирана зад събитията да се опознае България покрай бягането е много красива!

2. Най-големият успех в кариерата ви според вас?

Мисля, че най-големия ми успех беше второто място при младежите до 23 г. на европейското първество по крос дуатлон през 2017-а година. Това беше и най-хубавата ми година като цяло и в личен план, тъй като открих любовта на живота ми и тя ми даде силата да се справя с трудностите покрай спорта. Колкото до дуатлона – това е една от най-трудните дисциплини в света на триатлона и най-близката до леката атлетика, включваща две много тежки планински бягания, а между тях и планинско колоездене.

3. Какво състезание предпочитате – крос-кънтри, шосейно бягане или бягане на писта?

Харесвам всякакъв вид бягания, но в последно време усещам болки след тренировки на твърда настилка и се преориентирах към по-меките трасета – крос-кътри и планинско бягане, а и там винаги съм имал по-добри резултати като класирания.

4. Как тренирате – дайте пример за тежка тренировка, която сте извършили?

Моите тренировки са главно с по-дълго времетраене и обем като километри, но когато правя специална и по-къса за скорост много харесвам отсечки по 400 метра. Най-любимите ми тежки тренировки обаче винаги са били с промяна на скоростта, така наречения фартлек. Например бързи 300/200/100 метра през 200 метра по-леко бягане, но със стегнато темпо.

5. Как тренирате по време на епидемията от коронавируса и правилата за изолация при извънредното положение?

Главно вкъщи карам колело на тренажора и излизам да бягам навън и обикалям квартала с маска, вкарах и малко по-различен вид упражнения като бягане по стълбите в блока и скачане на въже по 20-30 мин.

6. Какви съвети ще дадете на начинаещи бегачи?

Да започват винаги постепенно с натоварването след дълга пауза от бягане. Това е много важно особенно, ако по време на карантината не са тренирали или е били на трениривка от време на време. Така ще избегнат травма.

7. Какви маратонки предпочитате?

Всякакви с по-дебела подметка, аз лично харесвам много марката Mizuno и бягам почти изцяло с тяхни модели от 4 години насам.

8. Кои са по-добрите бегачи кенийците или етиопците според вас?

Кенийците винаги са били на първо място в съзнанието ми като най-добрите сред всички други в бяганията на средни и дълги разстояния, но в последно време е почти минимална разликата между двата народа.

9. Имате ли любим бегач в света или България от който взимате пример?

От край време много харесвам Кипчоге, има уникална положителна енергия и хората се усмихват, само като му чуят името му. За мен е много важно един спортист не-просто да е добър в това което прави, но и да е добър човек и да успява да стопли сърца на хората и да ги мотивира за техните собствени цели, дори в личен план различен от спорта.

10. Кога официалният световен рекорд на маратон ще бъде под 2 часа?

Според мен ще е много скоро. Мислех, че ще е още тази година, но обстановката в световен мащаб промени плановете на всички. Веднъж щом е премината психологическтата стена от един още много ще го последват. Първата крачка е най-трудна, сега вече знаят всички, че е възможно макар и в идеалните условия. Така че до няколко години може да има доста слезнали под 2-та часа.

Share Button