Десетки шампиони изпратиха професор Жалов в последния му път

Професор Константин Жалов почина на 17 май на 91 годишна възраст, след като отдаде живота си на българския спорт.

Поклонението пред тленните му останки на 22 май на Централните софийкси гробища показа авторитета на легендарния атлет, треньор, учен, ръководител и преподавател, след като се събраха десетки емблематични фигури от българския спорт.

Олимпийските шампиони Христо Марков (троен скок – Сеул 1988) и Румяна Нейкова (гребане – Пекин 2008) бяха сред първите изпратили Жалов. Лично да присъстват на опелото бяха и заместник-председателят на Българския олимпийски комитет и двукратна медалистка от олимпийски игри в скока на височина Йорданка Благоева, една от най-добрите български атлети за всички времена и възпитаничка на Жалов – Диана Йоргова, Пламен Кръстев – рекордьор на България на 110 м с препяствия и бивш преседател на БФЛА, бившият министър на спорта Свилен Нейков, техническия директор на Българската федерация по кану-каяк Дамян Дамянов, Тодор Тодоров (председател на БФЛА в периода 1967-1982), проф. Апостол Славчев – зам. ректор на НСА и председател на съдийската колегия на БФЛА, много колеги и възпитаници на професор Жалов от няколко поколения, както и колегите му от катедра „Лека атлетика“.

Поклонението в църквата бе с ограничен брой до 15 човека, а отвън останаха десетки хора, които искаха да се простят с професора. Възпоменателни венци  от Българска федерация лека атлетика, Министерството на младежта и спорта, Национална спортна академия, катедра Лека атлетика и десетки други организации и приятели на професор Жалов бяха изложени около църквата.

Съболезнователен адрес бе изпратил и президента на Република България Румен Радев.

Повече за живота на професор Константин Жалов вижте тук

Как професор Жалов направи над 200 предавания „Бързи, смели, сръчни“ вижте в материала на „24 часа”.

Share Button