Диана Бурова за Рън България

Движението „Рън България“ представя бегачи от България. Освен професионалисти в стартовете от „Рън България“ участват и колоритни личности, за които бягането се е превърнало в ежедневие.

ВИЗИТКА: За Диана Бурова, която е от Варна, бягането е хоби, което й носи много полжителни емоции. Тя има второ място на 14 км на шосейния пробег от веригата „Рън България“ в Шабла през 2019-а година, както и трета позиция на 10.5 км в Поморие.  Ето какво сподели усмихната Диана пред „Рън България“

  1. Вашите участия и впечатления от състезанията на Рън България?

Здравейте. Казвам се Диана Бурова и съм непрофесионален спортист от Варна. Участвала съм в две състезания, организирани от Рън България –  Поморие и Шабла през 2019. Състезанията бяха много интересни. В Поморие бягахме при много неблагоприятни условия –  дъжд, вятър. Мекият пясък беше изключително труден за мен. Краката ми пулсираха, а в дробовете ми, въобще, нямах въздух. Но, точно в това е удоволствието, да преодолееш собствения си дискомфорт. През цялото време се молех да издържа и да завърша, а за моя най – голяма изненада станах трета, без дори да разбера. За мен това бе първото ми качване на стълбичката. Неописуема емоция, която никога няма да забравя и за която ви Благодаря. След това последва второто място в Шабла, също толкова неочаквано  за мен. Направихте ме много щастлива. Мероприятията са чудесни.

2.       Най-големият успех в кариерата ви според вас?

Немога за говоря за кариера, тъй като не съм професионалист. Състезаваме се заедно с човека до мен, който е в основата на всичко. Всяко състезание е предизвикателство и тъкмо в това е тръпката. Да ставаш все по добър, но не спрямо другите, а спрямо собствените си възможности. Всеки път,  когато финиширам съм много щастлива и уморена, защото давам всичко от себе си. Като постижение за мен беше да падна под 2ч.на 21км. Беше в края на сезона и бягах с контузия в коляното. Неочаквана и сладка победа за мен.

3.       Какво състезание предпочитате – крос-кънтри, шосейно бягане или бягане на писта?

Лично аз, предпочитам крос – кънтри. За мен, тялото ми го понася по леко. А и красотата на терена те увлича и се бяга по приятно.

4.       Как тренирате – дайте пример за тежка тренировка, която сте извършили?

Преди извънредното положение тренирах, като редувах бягане с плуване. За мен това е много добър вариант, тъй като мускулите ми се поразтягат и отпускат във водата, а и обичам да съм под вода. Това влияе добре на дишането, а и на психиката ми.  Последната тежка тренировка беше в гората    – 28км. Бягахме с мъжът ми през разнообразен и много красив терен, буквално, докато ни свършат силите.

5.       Как тренирате по време на епидемията от коронавируса и правилата за изолация при извънредното положение?

Извънредното положение ни постави в необичайни условия. За наш късмет, живеем извън града, в близост до плажа и гората. Това ни дава по голяма свобода. А и косенето на трева и пренасянето на дърва са си сериозна тренировка?.

6.       Какви съвети ще дадете на начинаещи бегачи?

Незнам дали съм подходящия човек за съвети. Има много по-компетентни хора от мен. Аз мога да кажа само: бягането е, преди всичко, страст, удоволствие и здраве. И, ако това ви прави щастливи, наслаждавайте му се! Радвайте се на природата, приятелите, които срещате и ,както един от тях обича да казва:“ Не спирай!

7.       Какви маратонки предпочитате?

 Аз, лично, бягам с маратонки Asics. Чувствам се добре с тях. Геловете им не позволяват да си натоварвам ставите и пружинират добре. Глезените също са стабилни. Изберете правилния номер, за да не губите нокти. Обувките са индивидуални за всеки, но държа да кажа, че не са за подценяване. Подберете най-добрите за вас. Аз го разбрах по трудния начин.

8.       Кои са по-добрите бегачи кенийците или етиопците според вас?

Мисля, че най-добрите са кенийците, защото са силни на всички дистанции и даже мога да кажа някои от тях.

800 м – Дейвид Рудиша- 1.40.91

1500 м- Тимъти Черуйот- 3:28мин

3000 м с препятствия – Консеслъс Кипруто- 8:01

Маратон – 42.195м- Елуид Кипчоге

Официален маратон – 2:01:39

Неофициален маратон – 1:58:40

От етиопците любимите ми са:

5000м- Муктар Едрис  и Селемон Берега.

9.       Имате ли любим бегач в света или България от който взимате пример?

Любимите ми бегачи по принцип са тримата братя от Норвегия – Хенрик, Филип и Якоб Ингебригтсен. Якоб, особенно, защото е европейски шампион на крос-кънтри през 2017-а, 2018-а, 2019-а, европейски шампион на 1500 м и 5000 м за мъже, както и на 3000 м в зала. Филип пък е европейски шампион за мъже през 2018-а на крос кънтри, бронзов медалист на 1500 м на световно първенство на открито. Хенрик беше шампион на 1500 м на европейското първенство за мъже през 2012-а г.

10.     Кога официалният световен рекорд на маратон ще бъде под 2 часа?

За официалния рекорд на маратон мисля, че ще бъде подобрен, може и тази, може и другата година. Не залагам за тази година, защото заради пандемията повече кенийци бяха пръснати да тренират по отделно и това е малко трудно предизвикателство за конкурентите на Кенениса Бекеле и Елуид Кипчоге да се подготвят добре. Но залагам повече на Кипчоге.

Share Button