Якоб Ингебригстен счупи рекорда на Норвегия на 5 км

Най-малкият брат от спортната фамилия Ингебригстен (от състезаващите се при мъжете) изпрати в историята върховото постижение на Норвегия в бягането на 5 км по шосе.

Това стана по време на състезание в Ставангер на 20 май – първото, което се проведе в северната страна след карантината заради коронавируса.

Якоб Ингебригстен, който е европейски шампион при мъжете на 1500 м и 5000 м от Берлин 2018, пробяга дистанцията за 13:28 мин, като подобри досегашния национален рекорд на Сондре Нордстад Моен – 13:37 мин, поставен миналата година в Монако.

Беше супер да сложа отново състезателен номер. Трябваше да събудя тялото си,“ коментира бягането двукратният европейски шампион от Берлин-2018.

В това почти „семейно“ състезание участваха общо петима бегачи при строго спазване на мерките за безопасност, наложени заради коронавируса. Втори завърши най-големият брат от фамилията – Якоб Ингебригстен, с време 13:32 мин (също по-бързо от досегашния рекорд), а трети е друг норвежец – Пер Свела, с 13:40 мин.

Средният брат Филип не участва в надпреварата, но пък сестра им – 14-годишната Ингрид, завърши за 18:00 мин бягането при по-малките.

Ингебригстен е една от най-известните лекоатлетически фамилии. Семейството има общо седем деца, които се тренират от баща им Герт. Най-известни засега са братята Хенрик, Филип и Якоб, като и тримата са ставали европейски шампиони.

Share Button