Олимпийски герои – Пааво Нурми

Олимпийските игри в Токио бяха отложени с една година, но списание „Атлетика“ ни предлага среща с едни от най-великите атлети в историята на най-голямото спортно събитие.

Финландецът Пааво Нурми има девет златни медала от игрите. Към тях трябва да прибавим и три сребърни.

 През 20-те години на миналия век Нурми е лидерът на отбора на „летящите финландци”, които триумфално шестват по световните стадиони. В кариерата си има 24 световни рекорда на дистанциите от 1500 м до 20 км. Звездата му изгрява на игрите в Антверпен, Холандия през 1920 г., където печели три златни – на 10 000 м и в кроса (индивидуално и отборно), а на 5000 м е втори.

 Четири години по-късно през 1924-а се завръща от Париж с пет златни медала. Побеждава в бяганията на 1500 м и на 5000 м, като интервалът между финалите на двете дисциплини е само 45 минути. Третият медал е от отборната надпревара на 3000 м. Най-труден е кросът, който се провежда при адска жега, но и там финландецът е без конкуренция и печели два медала – индивидуален и отборен. Нурми няма възможност да защити титлата си на 10 000м, защото не е допуснат до състезанието, за да не бъде рискувано неговото здраве. Бесен, атлетът се прибира във Финландия и се пуска на тази дистанция, като поставя световен рекорд, останал неподобрен 13 години.

Но това не е всичко. В Амстердам през 1928 г., пак на 10 000 м, той смазва конкуренцията с нов олимпийски рекорд. И още два медала – сребърни – на 5000 м и на 3000 м с пр. Кросът е изваден от олимпийските игри и Нурми не може да добави медали към колекцията си. Не успява да го направи и четири години по-късно, защото междувременно участва в няколко комерсиални състезания, обявен е за професионалист и не е допуснат до стартовете в Лос Анджелис 1932. Днес пред олимпийския стадион в Хелзинки има негова статуя.

Нурми бяга с олимпийския огън на игрите в
Хелзинки – столицата на Финландия през 1952-а
Share Button