Атлетиката загуби професор Константин Жалов

Един от най-уважаваните треньори, преподаватели и учени в областта на леката атлетика професор Константин Жалов почина на 17 май (неделя) на 91 години в София.

Константин Жалов е роден на 31 май 1928-а година в София, а животът му бе изцяло свързан с българския спорт и леката атлетика. Като ученик и студент е член на националния отбор на България в дисциплината овчарски скок.

През 1952-а година Константин завършва ВИФ „Георги Димитров“ и е назначен за асистент. Постепенно израства в преподавателката професия като доцент (1972) и професор (1988). Ръководи катедра „Лека атлетика“ и е бил декан на Треньорския факултет във ВИФ. Има над 260 научни публикации. Професор Жалов води семинари и лекции по целия свят като свободно говори няколко езика. В периода 1990-1993 е заместник-председател на Българска федерация лека атлетика.

Успоредно с преподавателската дейност той има успешна треньорска кариера, в която неговите възпитаници поставят 58 национални рекорда. Той бе водещ и на емблематичното телевизионно предаване „Бързи, смели, сръчни“.

Заслугите към спорта са оценени от много институции. През 2008-а година получава от БФЛА „Знак за заслуги за развитието на леката атлетика“, а държавата го удостоява с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен през 2013-а година. За 90-годишината си през 2018-а е отличен и от Министерството на младежта и спорта, както и от Европейската атлетическа асоциация.

В последните години професол Жалов издаде няколко книги за успехите на българските атлети и, въпреки напредналата си възраст и здравословни проблеми, не губеше прословутото си чувство за хумор.

По ирония на съдбата, точно една година преди смъртта си на 17 май 2019-а (Ден на българския спорт), професор Жалов представи последната си книга, която бе озаглавена „Триумфът на българските атлети“ и обобщава всички значими успехи на българските атлети през годините на международни състезания от най-висок ранг – олимпийски игри, световни и европейски шампионати, и световни студентски игри.

Екипът на списание „Атлетика“ и www.atletikabg.com изказва най-искрените си съболезнования към близките и приятелите на професор Константин Жалов.

Поклонението пред тленните останки на професор Константин Жалов ще бъде на 22 май (петък) от 13:00 часа на Централни софийски гробища.

Share Button