Георги Димитров – Клечо за Рън България

Движението „Рън България“ представя бегачи от България. Освен професионалисти в стартовете от „Рън България“ участват и колоритни личности, за които бягането се е превърнало в ежедневие.

Георги Димитров-Клечо е известен сред бегаческото общество като един от най-стилните бегачи, който държи на външния си вид, но и непрекъснато подобрява резултатите си.

ВИЗИТКА:
Привет на всички читатели на списание Атлетика и фенове на царицата на спортовете. Казвам се Георги Димитров на 29 години родом от град Сливен. Работя в свръхнатоварения Районен съд София и това възбуди у мен желанието преди две години да започна да бягам, изпускайки парата от напрегнатото ежедневие. Плавно този процес придоби по-широки измерения. Започнах да участвам на състезания, да си поставям цели. Това разбира се е свързано и с факта, че от както се помня спортувам. В Сливен дълги години бях картотекиран състезател по тенис на корт.

За краткия си период в бегаческите среди успях да създам нови контакти с различен тип хора и да запазя с някой от тях трайни контакти. Най-хубавото е, че след като се “ нажулим“ на яка тренировка с приятели, излизаме заедно и успяваме да съчетаем полезното с приятното и да се забавляваме.

Лични постижения :

800 – 2:17:82

5000 – 18:51

21.0975 – 1:25:45

42.195 – 3:07:46

Целите ми за тази година:

800 – под 2:15

21.0975 – 1:22

Под 10 часа на Ж98!!!

Спортни поздрави,

Г. Димитров

1. Вашите участия и впечатления от състезанията на Рън България?

През сезон 2020 мисля да взема участия във следните състезания от веригата Рън България: Луковит(любимото ми), Дупница, Цариброд (където ни очакват много изненади), Бистрица, Поморие, там където мисля да съм в топ 3 – Пазарджик и разбира се Студентски град . Състезанията които се провеждат през тази година не очаквам да имат съществени промени в организацията, тъй като през изминалите сезони тя беше на най-високо ниво.

 2. Най-големият успех в кариерата ви според вас?

Най-големия успех в спорта за мен до сега е съчетаването на класическата дистанция Маратон във Валенсия с време 3:07:48, а само месец по-късно дебют в НШ в Зала на друга класическа дистанция във Царицата на спортовете – Леката атлетика, а именно 800м.

 3. Какво състезание предпочитате – крос-кънтри, шосейно бягане или бягане на писта?

Във връзка със богатата палитра от състезания във България, обичам да участвам на всякакъв тип терен и дистанции(от спринтове до маратонски и ултра).

 4. Как тренирате – дайте пример за тежка тренировка, която сте извършили?

Тренирам под зоркия,  професионален поглед на Димитър Ал. Димитров по известен във средите като Херо(Дедо). Основател и главен идеолог на Жулистан. Благодарение на него съм изпитвал ‘‘удоволствието‘‘ от ефекта на 25х200м/120сек. Друга моя любима тренировка е 3-4х3200м/800м.

 5. Как тренирате по време на епидемията от коронавируса и правилата за изолация при извънредното положение?

Спазвам всички правила и се опитвам да поддържам форма доколкото е възможно предвид неяснотите в календара за тази година.

6. Какви съвети ще дадете на начинаещи бегачи?

Искам да посъветвам всички начинаещи да се вслушат в съвета който моят треньор по тенис ми даде преди няколко години. Той ме заведе в залата за вдигане на тежести където тренират много български таланти и попита един от тях :

– Как протича една негова тренировка ?

Той му отговори, че започва с 20кг. и ще завърши с 220кг.

Правете всичко плавно във времето, за да достигнете лесно своя максимум без контузии.

7. Какви маратонки предпочитате?

В зависимост от тренировката, ако тя е на по-висока скорост предпочитам по-твърди и по-леки маратонки.

За неделните дълги бягания използвам възможно най-меките и тежки, които имам. Не предпочитам определени марки, всяка обувка може да пасне различно на всеки човек.

8. Кои са по-добрите бегачи кенийците или етиопците според вас?

Не съм специалист по тази тема, но изпитвам по-големи симпатии към кенийците, техния начин на живот и тренировките.

9. Имате ли любим бегач в света или България от който взимате пример?

Любимия ми бегач в България е именно „Белият Кениец“ –

Мирослав Спасов и рекордьора на Витоша100 – Александър Спасов .

10. Кога официалният световен рекорд на маратон ще бъде под 2 часа?

Във всеки един момент в който рекламодателите и екипа на

Елиуд Кипчоге решат да го направят.

Share Button