ПОЛЕЗНО: ДАРОВЕТЕ НА АМЕРИКА


ИЛИ ПРИКАЗКА ЗА ЯМС, БАТАТИ И КАРТОФИ, КАКТО И ЗА ДРУГИ ФАНТАСТИЧНИ НЕЩА

            Когато Христофор Колумб открил Америка, той не донесъл на испанския крал толкова злато и скъпоценни камъни, колкото монархът очаквал. Но за сметка на това Старият континент опознал редица нови и екзотични растения, едно от които било картофът.

          Днес е невъзможно да си представим нито нашата трапеза, нито спортните диети без вкусните корени на този зеленчук.

          Земята пази своите тайни. Оказва се, че освен картофите, има едно друго подобно растение, което може да ви осигури както издръжливост, така и невероятна сила и мощ. Но то не е чест гост на нашата трапеза, да не кажа, че съвсем отсъства. На други места обаче не сядат без него.

          Вярвате ли в приказки? Няма нищо лошо в тях, действителността често не е много привлекателна. Ще ви разкажа една. В далечна, далечна земя, през морета и океани, имало едно обикновено семейство, в което се родило едно също толкова обикновено момче – Юсейн. Но то започнало да расте бързо, защото родителите му го хранели с една специална храна, която отглеждали в двора си. И момчето пораснало. Превърнало с в голям юнак. Станало много силно, но това, което го отличавало от останалите момчета, била невероятната му бързина. Никой не можел да го надбяга. Скоро юнакът се прочул по целия свят като най-бързия човек…

Така излежда ямс

          Ямс

          Може би някои от вас са чували за ямс, особено ако са чели материала за храненето на известните спортисти в списание „Атлетика” през 2012-а. Съмнявам се обаче зеленчукът някога да е присъствал на трапезата ви.

Дивият ямс прилича на обикновения картоф, но не се намира в никакви роднински връзки с него. Просто и двете са грудкови зеленчуци. Вирее при тропически климат, но успешно се е приспособил и към субтропическия и умерения. Среща се в Северна Америка и страните от Карибския басейн, сред които е и Ямайка, в редица африкански страни, в югоизточна Азия. Представлява голямо увивно растение дебели грудести корени и стъбла, достигащи до 6 метра. Корените са червеникавокафяви приличат на картофите, но са по-издължени. Може би ще направите асоциация между названието „ямс” и любимия на всички български глагол „ям” и няма да сте далеч от истината. Учените свързват произхода на думата с някои африкански диалекти, на които тя означава именно „ям” или „пробвам”.

          Хората познават полезните и лечебни свойства на ямса от векове. При жените се е използвал при проблеми с менструацията и раждането, при мъжете – за подобряване на половата функция и увеличаване на мускулната маса. Знае се благотворното му влияние при лечение на артрит, сърдечно – съдови заболявания, епилепсия.

          Корените на растението съдържат сапонини, танини, фитостероли. Сапонинът се преобразува в редица стероидни съединения, които осъществяват важни функции в човешкото тяло. Сред тях е ДХЕА(дехидроепиандростерон), известен още като „хормон на подмладяването”. Той има регенериращо действие върху човека, произвежда по-голямата част от тестостерона, увеличава физическата сила, стимулира психиката и емоциите. С течение на времето ДХЕА намалява, което води до редица заболявания и физическо отслабване. Растителните хормони (фитостеролите), съдържащи се в ямса, са близки до човешките и подпомагат хормоналния баланс в организма.

          Дивият ямс влияе добре и върху сърдечно – съдовата система. Съдържащите се в него кардиотропни съединения подобряват дейността на сърцето и циркулацията на кръвта. Враг е на холестерола и подпомага извеждането му от кръвта. Наличието на фенолкарбонови киселини и водороди в растението определят неговото противовъзпалително действие. Както всички картофи, се приема добре от стомаха и дори се препоръчва при различни заболявания.

          Дивият ямс е богат на витамини от В-групата и на витамин С. Има 110 калории на 100 гр продукт, които идват от високото съдържание на нишесте. Може да се приготвя по всички познати за обикновените картофи начини: варене, печене, пържене. Чрез изсушаване и смилане се приготвя и ямсово брашно. И ако не можете да го откриете в нашите магазини, потърсете в аптеките. Там се продава концентрат от див ямс под формата на хранителна добавка.

          Какво повече му трябва на спортиста? Много въглехидрати като източник на енергия и силен анаболен ефект. Юсейн Болт е отгледан с ямс от малък и до днешен това е любимото му лакомство. Ако вярвате в приказките, това е вълшебното биле, довело го тези феноменални резултати.

Батати

          Батати

          И понеже вече стана дума за картофоподобни, ще кажем няколко думи и за бататите. Известни са още като сладки картофи. Те също имат само външна прилика със своите събратя. Произходът на това растение са земите на Централна Америка. Учените смятат, че хората са използвали бататите като храна още преди 10 000 – 12 000 години. След откриването на Новия свят сладките картофи се появяват в Европа, а след това са пренесени и в Азия. Самият Христофор Колумб с първото си плаване донася на Стария континент именно батати, а чак след това – традиционните картофи. Днес това растение на практика съществува единствено в култивиран вид. За много страни от Африка и Азия то е основен източник на въглехидрати. Именно азиатските държави днес са най-големият производител на батати в света, като и тук китайците имат първенство – те осигуряват над 80 % от световното производство.

          Бататите са по големи от обикновените картофи, имат продълговата форма, а краищата им са заострени. Кожата им е бяла, жълта, оранжева, червена или морава, а вътрешността – бяла, жълта или оранжева.

          Сладките картофи са богати на витамини от В-групата, на витамин С и най-вече на витамин А. Бедни са на минерали. Но пък са чудесен източник на енергия! В 100 гр продукт се съдържат 137 калории. Интересно е и че зареждат кръвта с глюкоза доста по-бавно от обикновените картофи (имат по-нисък гликемичен индекс), което може да се има предвид, когато се планира тренировката. Ще си осигурите гориво за по-продължително време, особено при дълъг пробег. Ако очаквате да имат същия анаболен ефект, както ямса, ще останете разочаровани – тук говорим само за енергия, но затова пък каква!

          Вкусът им след термична обработка е сладникав, нещо средно между печена тиква и печени кестени. Лично на мен много ми допада. Може да ги консумирате печени, варени, пържени, на пюре. Печени на фурна или скара са направо божествени! За разлика от своите събратя, листата им също се използват в кулинарията и в различни ястия могат да заместят спанака.

          Картофи

          И какво стана сега? Любимите традиционни обикновени картофи като че останаха на заден план, за сметка на ямса и бататите. Нищо подобно! Картофената „диета” е задължителна при лекоатлетически дисциплини, свързани с издръжливост, и препоръчителна при всички други дисциплини като източник на лесно усвояеми  въглехидрати. Можете ли да си представите традиционната българска трапеза без картофи? Мусака, гювеч, яхния… Но до 16-ти век те не са били познати на европейците.

          Произходът на картофите е от Южна Америка, от днешните Перу, Боливия и Чили. Има над 200 диворастящи вида. Първите култивирани картофи са били отглеждани от индианските племена, населяващи Андите. След като испанците завладяват Южна Америка, пренасят и картофите в Европа. Въпреки че първоначално се е гледало на него с недоверие, скоро растението се разпространява из Стария континент. Предимство е лесното отглеждане и събиране на реколтата. Освен това по време на война запасите от зърно са унищожавани или заграбвани, докато картофите са под земята и са трудна плячка. Именно това е един от продуктите, които спасяват руснаците от глад по време на Втората световна война.

          Има различни сортове картофи (над 1000), които са подходящи съответно за пържене, печене, варене, за пюрета и салати. Но всички те имат почти еднаква хранителна стойност. Отличават се с високо съдържание на въглехидрати, но имат и белтъчини. В 100 гр се съдържат 70 калории. Умерено богати са на минерали, най-вече на калий, и на някои витамини – от В-групата и С. В пресните картофи витамините са повече, отколкото в старите, особено витамин С. Дали обаче ще успеем да ги съхраним? Може би знаете, че този зеленчук не може да се консумира суров, защото съдържа токсични съединения – соланин и чаколин. При термична обработка те се унищожават, но едновременно с това и някои витамини. Тогава? Зависи как мислите да приготвяте картофите. Ако ги сварите с кората, се запазва витамин С, но се губи калият. Най-добре е да ги варите на пара, тогава калият се съхранява, а загубите от витамин С са сведени до минимум. Другият добър вариант е печене. Пърженето не е за предпочитане, защото картофите имат свойството да всмукват мазнината, което ги превръща в калорични бомби. Да не говорим за чипса, който освен мазнина, съдържа много сол и консерванти. И тук става ясна една заблуда. Повечето хора изключват картофите от менюто си, когато спазват диета за сваляне на килограми. Но както вече видяхме, калоричната им стойност в суров вид не е никак висока. Проблемът се получава при приготвянето им, защото в повечето рецепти се комбинират с майонеза, сметана, тлъсто месо или колбаси и калориите, съответно излишните килограми, са оттам. Трябва да знаете, че картофите имат висок гликемичен индекс, тоест, съдържащите се в тях въглехидрати се усвояват много бързо от организма.

          Веднага мога да ви предложа спортна картофена диета. Просто в дневния ви режим на хранене трябва да влязат: картофи, батати и ямс. Така ще имате и по-бърз, и по-бавен източник на енергия, както и източник на анаболно зареждане. Какво ще кажете за меню от картофена салата (със зехтин, а не с майонеза) и печени батати преди тренировка и варен ямс след занятието?

          Но да се върнем към приказките. Вие решавате дали да вярвате или да не вярвате. В крайна сметка във всяка приказка има и малко истина. Със сигурност обаче е вярно, че и картофите, и бататите, и ямсът са много полезни и трябва да са задължителна част от диетата на спортиста. Ако са правилно приготвени, разбира се.

          Когато обмислях този материал, започна да ме тормози един въпрос: какво щеше да стане, ако Колумб беше докарал в Европа ямс и нашите прадеди се бяха научили да го отглеждат наравно с картофите? Дали тогава щеше да има шанс Юсейн Болт да се роди българин? Не знам. Вие кажете.

Боян Ив. БОЙЧЕВ

Share Button