Атлетическа география: Сейнт Кристофър и Невис

Представяме ви една малка островна държава в Карибите и нейните атлетически вълнения – Федерация Сейнт Китс и Нейвис.

Страната е разположена на площ от 262 кв. км. и е разположена на островите Сейнт Китс – 169 кв. км. и Невис – 93 кв. км. Има население 52 хил. души (2016). Столица Бастер – 14 хил. Федерация в състава на Британската общност. Глава на държавата е Кралицата на Великобритания, представлявана от генерал -губернатор. Законодателен орган е националното събрание от 11 депутати, избирани за пет години (8 от Сейнт Китс и 3 от Невис). Изпълнителната власт се осъществява от правителство начело с министър-председател.

Това колко е велика атлетиката доказва присъствието на страна-джудже каквато е Сейнт Китс и Невис сред атлетическите сили. Двете малки, сгушени в Карибско море островчета са открити от Христофор Колумб през 1493 г. Световният шампион на 100 м от Париж 2003 Ким Колинс обаче ги показа на съвременния свят благодарение на атлетическата си кариера.

Колинс печели в Париж 2003 от първи коридор

Колинс сътвори една от най-големите изненади на шампионата в Париж преди 17 години като спечели титлата в най-престижната дисциплина – 100-те метра.

Щафетата на островната страна взима бронзовите медали на
световното първенство в Дегу, Южна Корея през 2011-а

Всички световни вестници публикуваха освен снимката на Колинс и карта на родината му. Всъщност населението на двата острова е колкото на провинциален български град – около 50 хиляди души, които полудяват от радост след победата на Колинс.

Представете си държава, в която почти всички се познават, да има световен шампион на 100 м. Е, това вече е реалност и може да случи само в атлетиката. Хората от двата острова изкарват прехраната си основно със селско стопанство и туризъм. Основен поминък е и риболовът. Остров Невис има и самоуправление. Шосетата на двата острова са едва 300 км, а на Сейнт Китс има и теснолинейна железница, дълга 60 км. Стадионът в Бастер, където Колинс е направил първите си тренировки, е само с трева, без писта. Островите от край време са английски протекторат и получават истинската си независимост на 19 септември 1983 г.

Иван Чешанков за списание „Атлетика“

Share Button