Лавийени и Дупландис спечелиха градинското състезание на овчарски скок

Трима от най-добрите атлети в овчарския скок – Рено Лавийени (Франция) – олимпийски шампион от Лондон 2012, Арманд Дупландис (Швеция) – световен рекордьор и Сам Кендрикс – двукратен световен шампион се състезаваха по едно и също време в интернет в нестандартна надпревара на 3 май.

Лавийени и Дупландис показаха равен резултат, като за 30 минути успяха да направят по 36 скока на височина 5 метра, а Кендрикс преодоля 26 пъти летвата.

Състезанието бе по инициатива на Световната атлетика и бе излъчвано на живо по нейните канали в интернет.

Преди скоковете да започнат тримата дадаха интервю на известния атлетически коментатор Роб, който пък коментираше от дома си във Великобритания.

Състезанието бе разделено на 2х15 минути и в първата част Дупландис водеше с 18 опита срещу 17 на Лавийени и 12 на Кендрикс. Във втората час французинът и шведът се изравниха, а Кендрикс явно не бе подготвен за толкова много опити за кратък период от време.

Сцената на тези скокове бяха градината на Рено в Клермон – Феранд, Франция, конната база на Сам в Оксфорд, Мисисипи, САЩ и двора на фамилната къща на семейство Дупландис в Лафайет, Луизиана, САЩ, където живее и се готви Арманд.

На  20 000 зрители гледаха надпревата на живо, а по-късно още стотици хиляди наблюдаваха записа от уникалното събитие. Сред зрителите имаше и много от конкурентите на Сам, Рено и Арманд, както и президентът на Световната атлетика лорд Себастиян Коу, който взе участие в живото предаване.

Share Button