Маринела Нинева за Рън България

Маринела Нинева е родена на 4 януари 1993-а година. Една от най-универсалните атлетки в бяганията на дълги разстояния с десетки участия за националния отбор планинско бягане, крос кънтри, шосейни бягания и писта.

Нинева има няколко победи и участия в състезанията от веригата „Run Bulgaria”, а през 2018-а година беше избрана от движението за най-добрата българка атлетка в бяганията заедно с Милица Мирчева. Маринела печели и медали на балкански шампионати, като последния и успех бе бронз от първенството на АБАФ на маратон в Белград през ноември 2019-а.

Нинева прославя родния си клуб „Локомотив“ – Дряново вече повече от 10 години и има десетки национални титли в различни дисциплини включително на полумаратон, маратон, крос кънтри и планинско бягане.

Лични рекорди:

3000 м – 9:55.35 (зала)

5000 м – 17:05.41

10 000 м – 38:30.17

10 км на шосе – 35:51

Полумаратон – 1:19:22

Маратон – 2:54:47

1.  Вашите участия и впечатления от състезанията на Рън България?

Имам четири участия на състезания от веригата на Рън България досега. През 2018г. в Сунгурларе, Пазарджик и Луковит, и през 2019г. – в София. Състезанията във веригата са много разнообразни, както по трасе ( крос-кънтри, шосе), така и по дистанции. Това дава възможност на различни по тип бегачи да се включат в тях.  Трасетата са направени така, че да се видят забележителностите на всеки от градовете. Организацията е страхотна, влага се много труд, за да се направи всяко състезание запомнящо се.

2.       Най- големият успех в кариерата ви според вас?

Имам шампионски титли в маратон, полумаратон, планинско бягане, крос-кънтри и писта, но може би най-значим успех в кариерата  ми, може да се нарече 5-то ми място на Европейско по планинско за девойки (през 2012г.) или балканската ми титла по планинско бягане за жени (през 2018г.)

3.       Какво състезание предпочитате  – крос-кънтри, шосейно бягане или бягане на писта?

Аз лично харесвам най-много шосейните бягания, това може би е така, защото тренирам основно на шосе и участвам на полумаратони и маратони, който се провеждат на асвалт. Не мога да кажа обаче, че не харесвам крос-кънтри или състезанията на писта, защото именно на пистата мога да сравнявам резултатите си постигнати през годините.

4.       Как тренирате – дайте пример за тежка тренировка, която сте извършили?

Почти целогодишно поддържам висок за мен обем и когато наближат състезанията, правя тренировки специфични за самото състезание.  Случвало ми се е дори на уж лек крос да ми е много тежко ( може би дори и от ден за специална работа ) , така че много зависи какво е моментното ми състояние. Но определено отсечките, който най-не ми допадат са тези по 400м.

5.       Как тренирате по време на епидемията от корона вируса и правилата за изолация при извънредното положение?

Нося предпазна маска, когато съм в града и спазвам всички правила.  Тренирам предимно извън града, където няма хора и по пресечени трасета. 

6.       Какви съвети ще дадете на начинаещи бегачи?

Бих ги посъветвала да намерят подходящ треньор и да спазват изготвения от него план. Да споделят с него състоянието си, за да не се допускат контузии.  Да са упорити и да не бързат с резултатите. Ако са избрали правилните дисциплини и са упорити, рано или късно ще успея да реализират целите си.

7.       Какви  маратонки предпочитате?

При мен доста често е проблем намирането на удобна маратонка, защото нося много малък номер. Всяка марка има модел, който ми е допадал. Но като цяло предпочитам найк, особено за маратони и полумаратони.

8.       Кои са по-добрите бегачи кенийците или етиопците според вас?

И при кенийците и при етиопците е имало и има много добри състезатели. Не мога да преценя.

9.       Имате ли любим бегач в света или в България, от който взимате пример?

Харесвам една американска група атлети, в която е и Ема Кобърн, тя е световна шампионка и олимпийска медалистка в дисциплината 3000м с препятствия.  Възхищавам се по начина по- който тя се състезава и побеждава много от африканските си съпернички. 

10.Кога официалният световен рекорд на маратон ще бъде под 2 часа?

Според мен в много близко бъдеще. Като се има предвид технологиите, които с всяка секунда напредват, забелязваме колко бързо се подобряват личните постижения в средните и дълги бягания. Хората станаха много изобретателни и изпипват всеки детайл, като се почне от маратонките, трасето и дори екипа от пейсмейкъри. Това е голям плюс за атлета и добра възможност да се атакуват рекорди. Трябва да имаме в предвид, че и в медийното пространство нашумя темата 42.195м под 2 часа и това би довело още много спонсори, който да инвестират в определени състезатели подготвени да счупят бариерата.

Share Button