Даря Клишина: Да си спортист е болка!

Руската скачачка разказа любопитен случай от своята кариера.

„Да си професионален спортист не е никак просто, както смятат мнозина. Професионалният спорт е болка. Постоянна, ежедневна, понякога ти се струва – вечна“ – сподели Даря Клишина. Рускинята разказа още, че дните, когато отива на тренировка и нищо не я боли, са много редки. В повечето случаи има различни болежки, които са търпими. Въпреки това от тежките травми не е застрахован нито един спортист.

Тя припомни световния шампионат в Дегу-2011 и разказа любопитна история, свързана с него. Тогава, по време на загрявката преди финала в скока на дължина, тя чупи кост в стъпалото на отскачащия крак. Въпреки нетърпимата болка и през ум не й минава, че може да се откаже от участие. Прави и шестте опита, като силите й стигат за седмо място. Завършва състезанието с подут до неузнаваемост и посинял крак.

След състезанието тя претърпява операция във Финландия. Следва възстановяване и рехабилитация.

Според Клишина, характерът на спортиста, който се възпитава от самото начало на заниманията със спорт и още от първия треньор, те кара да не се отказваш и да вървиш до края, изтърпявайки всякаква болка. Защото това е състезанието, за което си се готвил цяла година, защото не можеш да подведеш треньора, запалянковците, страната си. Щом си излязъл на стадиона, трябва да се бориш докрай!

„Никога не се предавайте пред поставената цел!“ – категорична е Клишина.

Даря Клишина е сребърна медалстка в скока на дължина от световното първенство в Лондон-2017. Бронзова медалистка от европейското първенство в Цюрих-2014. Двукратна европейска шампионка в зала от Гьотеборг-2013 и Париж-2011. Студентска световна шампионка от Казан-2013.

Share Button