Виртуално-реално бягане с 5kmrun

Организаторите на традиционното сутрешно съботно бягане в София, Пловдив, Варна и Бургас 5kmrun в условията на пандемията и наложената карантина стартират виртуално-реална седмична класация.

Всеки желаещ може да пробяга дистанцията от 5 км на избрано от него трасе, в удобно за него време, в който иска ден от седмицата. След което самостоятелно качва резултата си на сайта на 5kmrun. Това се случва чрез съответното мобилно приложение 5kmrun Selfie за iOS и Android.

От 00:01 ч в понеделник до 23:59 ч в неделя селфи класацията е отворен процес, в който всеки може да качи неограничен брой резултати от 5-километрови бягания през седмицата. Програмата автоматично игнорира по-слабите резултати и запазва най-добрия, с който в края на съответната седмица бегачът участва в класирането. Точно в 24:00 ч. всяка седмица текущата класация се затваря, за да се оформи крайна класация за съответната седмица.

По този виртуално-реален начин става възможна традиционната надпревара до отмяна на забраната за масови спортни мероприятия.

Като формат (ID, пол, възраст, точки, брой бягания, възрастово постижение и тениска) покрива изцяло познатото същинско съботно бягане, само че всеки участник бяга индидивидуално, спазвайки изискванията за социална дистанция.

Тъй като трасетата са различни и понякога самите времеизмервателни GPS устройства дават отклонения, е предвиден толеранс за дистанцията от 4.950 до 5.300 км.

Изминаващата вече седмица е тестова и първата официална класация ще започне от периода 4 – 10 май.

Въпреки че 5kmrun Selfie е подходящо за сегашната ситуация в пандемия, организаторите са замислили приложението още преди година с цел тези, които нямат физическа възможност да участват на съботните 5-километрови бягания, да го направят в друг ден от седмицата. Затова идеята е след края на извънредното положение приложението да продължи да функционира, наравно със същинското 5kmrun съботно бягане.

Share Button