Иво Балабанов за Рън България

Балабанов е един от най-талантливите български атлети в бяганията и спечели няколко старта от веригата „Рън България“.

ВИЗИТКА: Иво Балабанов е роден на 21 февруари 1997-а година в Благоевград. Още през 2014-а година впечатлява със седмо място на младежките олимпийски игри в Нанджинг, Китай на 2000 м стипълчейз. Участва с успех на писта, шосе и крос кънтри. През 2019-а е четвърти на 3000 м стипълчейз на европейското първенство за младежи под 23 години. Учи в Калифорния, САЩ, но в момента живее и тренира в България след двуседмична карантина от завръщането си от САЩ.

Лични рекорди:

800 м – 1:54.08

1500 м – 3:45.4

3000 м – 8:10.79 (8:01.24 в зала)

5000 м – 14:07.48

2000 м стипълчейз – 5:45.87 – национален рекорд за юноши под 18 години

3000 м стипълчейз – 8:47.20

Полумаратон – 1:06:13

Интервю за Рън България:

  1. Вашите участия и впечатления от състезанията на Рън България?

Участвал съм в състезания на Рън България и съм радостен, че това е единствената верига от състезания, която популяризира българската лека атлетика със състезания на различни места и видове настилка- от кросова настилка до шосейни бягания и т.н. Според мен трябва да се провеждат този тип състезания, защото абсолютно всеки един, който има желание, би могъл да се включи и наслади на състезателната атмосфера – редом до атлети, от аматьори до професионалисти. Искрено бих се зарадвал, ако състезание от веригата се проведе в моят роден Благоевград, където не се провеждат състезания по лека атлетика. Tова би било хубава инициатива.

  • Най-големият успех в кариерата ви според вас?

Аз смятам всяко едно мое участие за успех, защото всяко едно състезание ми дава опит и мотивация по различен начин. За да дам полезен отговор на този въпрос бих казал, че най-големият ми успех е 4-то място от Европейско първенство до 23 години през 2019. Също така съм горд със редица други състезания и участия като: 7-мо място на летните младежки олимпийски игри, все още държа рекордът на 2000 м с препятствия във възраст до 18 години и т.н.

  • Какво състезание предпочитате – крос-кънтри, шосейно бягане или бягане на писта?

Може би се подразбира моят отговор – винаги бих избрал писта пред всеки друг вид състезание. За мен състезанието на писта е едно уникално преживяване, което с всеки следващ старт, все още ми носи адреналин и предстартова тръпка. Разбира се, като състезател на дълги разстояния, също така участвам на шосейни бягания и крос-кънтри, но тях ги чувствам малко на по-заден план.

  • Как тренирате – дайте пример за тежка тренировка, която сте извършили?

Не знам на вас как ще ви прозвучи, но за мен всяка тренировка е тежка и изгражда волята ми. Като цяло, когато сме на подготвителен лагер на голяма надморска височина винаги е тежко, дори понякога на лекото разпускащо бягане. Най-тежка мога да отбележа, че е тренировката с повторения на дълги отсечки срещу наклон. Няма тренировка срещу наклон, след която да не се стоваря на земята, поради факта, че краката нямат сила да ме издържат. За най-лека и доставяща удоволствие тренировка ще зачета 10х200 м на почти максимално усилие през лека почивка.

  • Как тренирате по време на епидемията от коронавируса и правилата за изолация при извънредното положение?

Изпитвам затруднения в този период, защото след като се прибрах от САЩ трябваше да прекарам 14 дни в пълна самоизолация, без да излизам дори да си купя ядене и затова тренирах с различни комплекси от упражнения вкъщи. След като ми отмина карантината, дойдох в къщата на баба ми близо до Сандански, където има голям двор и мога да бягам съвсем леко вътре, и да правя повече разнообразни тренировки.  

  • Какви съвети ще дадете на начинаещи бегачи?

Най-важното за един начинаещ, а и не само, е да имаш търпение, след това самодисциплина и накрая воля. Дори начинаещите да нямат самодисциплина, с времето след като са търпеливи, тя ще се доизгради. За дългите бягания трябват много време и усилия, които през този период ще бъдат подкрепяни с търпение. На последно място един начинаещ бегач трябва да си поставя цели и да ги преследва докрай!

  • Какви маратонки предпочитате?

За тренировъчни маратонки на асфалт разчитам на Adidas- с технология BOOST, а за писта или черни пътища харесвам Mizuno. На стадион, когато имам състезание се доверявам на Nike.

  • Кои са по-добрите бегачи кенийците или етиопците според вас?

Труден въпрос, на който не може да бъде избран точен отговор. И двете националности имат „легенди“ в леката атлетика. Аз мога да кажа, че всеки един който си е поставил цели, отговорен е, тренира и се лишава от всички изкушения пред които е изправен, може да се нарече добър бегач.

  • Имате ли любим бегач в света или България от който взимате пример?

Моят любим бегач, от който черпя вдъхновение е Елиуд Кипчоге. Макар, че той не е бегач на писта, Кипчоге е моят идол. Въпреки, че е на възраст, която повечето хора смятат за „невъзможна“ за професионален спорт, Елиуд доказва че грешат.

  • Кога официалният световен рекорд на маратон ще бъде под 2 часа?

Трудно е да бъде казано предвид обстановката с пандемията. Аз имах очаквания за тази година, в която голям плюс беше това, че имаше олимпийски игри. Сега очакванията ми ще бъдат за следващата година и искрено го пожелавам на Елиуд.  

Share Button