Африканските атлети страдат финансово

Пандемията от коронавирус отмени или отложи повечето състезания по света, а едни от най-засегнатите са атлетите от най-бедния континент – Африка.

В началото на годината бяха отложени световното първенство в зала и световното първенство полумаратон, които трябваше да се проведат през март, както и десетки маратони сред които и известните бягания в Бостън и Лондон. Само от тези състезания африканските атлети загубиха милиони.

Холандският мениджър Майкъл Боутинг смята, че това е финансова катастофа за някои от атлетите: „Половината от годината на сезона на шосейните бягания премина без състезания. – казва Боутинг. – „ Това означава, че атлетите без договори ще имат нула приходи за 6-7 месеца. Тези с договори ще загубят 40-70 % от приходите си.

Найджъл Амос (Ботсуана) е вицешампион от олимпийските игри в Лондон на 800 м и има третото постижение за всички времена. Той вече е загубил около 20 000 американски долара от стартови пари, а това е една голяма част от приходите му. Той споделя: „Трудно е да продължим кариерите си в тези времена, оставени сами да преминем към следваща фаза на подготовка и с несигурно бъдеще. Не знаем дали различните организации ще могат да ни помогнат да се подготвим за олимпийските игри или ще замръзят финансите си до следващата година.

Африка страда и от затварянето на тренировъчните лагери в Република Южна Африка, Кения и Етиопия, където се готвят хиляди атлети от целия свят.

След като лагерите бяха затворени са останали неколцина атлети, сред които българите Йоло Николов, Милица Мирчева, както и най-добрият швейцарски бегач Жулиен Вандерс. Те тренират самостоятелно в Кения.

Спонсори, като обувните компании, също са намалили до минимум помоща си и не се знае каква ще е политиката им към спорта след кризата. Очаква се 2020-а година да бъде много лоша в това отношение, а 2021-а да не е по-различна.

Все пак спортните организации имат някакъв план за действие. Етиопската атлетическа федерация дава 130 000 долара за 221 атлети и 56 треньори. Световната атлетика създаде фонд с минимум 500 000 долара за подпомагане на топ-атлети, които са загубили голяма част от финансирането си.

Би Би Си прави анализ на загубите на тези атлети в специален материал.

Share Button