КАК СЕ ХРАНЯТ ГОЛЕМИТЕ ШАМПИОНИ? РУСИЯ И АВСТРАЛИЯ

Въпросът за храненето е един от основните, които се засягат в почти всеки разговор между лекоатлети. Какво си ял, това добре ли е или не, чу ли диетата на еди – кого си? Като интересът е свързан с два важни момента: как да осигурим на организма си това, от което има нужда и как да поддържаме състезателното си тегло? В следващите редове ще хвърлим светлина върху режима на хранене на някои от най-големите лекоатлети в света.

Днес се спираме на диетата на някои топ атлети от Русия и Австралия: Юрий Борзаковкси, Олга Канискина и Сали Пиърсън.

Любимото ястие на олимпийския шампион на 800 м от Атина 2004 Юрий Борзаковски е „щи” – традиционна руска супа с кисело зеле. „Баба ми ме научи на тази вкусна и витаминозна супа, но за съжаление по време на състезания в чужбина няма откъде да я намеря – казва той. Бегачът, който вечно „закъснява” в първите метри на дистанцията, за да размаже накрая съперниците си с невероятен финален спринт, споделя още, че не спазва някаква особена диета и по правило няма проблеми с килограмите, защото тренировките му са много интензивни и обемни. През състезателния период набляга на въглехидратна храна –  различни видове каши, които дават енергия и се усвояват лесно. Традиционни за руснаците са кашите от овес, грис, елда (гречка). Юра обича и спагетите, защото лесно се приготвят и много засищат. Любимата му рецепта е спагети със сос от кашкавал.

За кариерата и живота на Юрий Борзаковски четете тук

Не спазва определена диета и неговата сънародничка Олга Канискина. Дребничката атлетка, която на 26 години (през 2011-а година) вече е постигнала всички възможни титли в спортното ходене, също няма проблеми с килограмите и не се ограничава от нищо, но се стреми да спазва здравословен режим на хранене. Любимото й ястие са салатите, особено плодовите.

Канискина много обича и натурален сок, а нектара от праскови направо обожава.

Няма как да не стане дума и за една от най-силите атлети в овчарския скок – Елена Исинбаева. Рускинята има спечелени абсолютно всички титли и е двукратна олимпийска шампионка (Атина 2004 и Пекин 2008), а поправките й на световния рекорд са 27. Хранителният й режим е много здравословен. По време на състезателния период атлетката съзнателно намалява общия прием на въглехидрати. Тя се ограничава от хляб, тестени изделия, захар, сладкиши, както и от любимия й шоколад. Интересно е, че в Пекин спечели олимпийската титла на гладно. Диетата й е добре балансирана и е съставена така, че да осигури необходимата комбинация от бързи и бавни въглехидрати, белтъчини и мазнини. Елена смята, че

не е трудно човек да се храни правилно, без да прави компромис с удоволствието от храната.

Закуската й е обикновена: чаша кафе, бял хляб, масло, различни видове сирена, домати. По принцип руснаците предпочитат черен хляб, но шампионката яде бял, защото той дава по-бързо усвояема енергия, което е важно за сутрешната тренировка. Кафето тонизира, а сирената осигуряват малко белтъчини и мазнини, за да може организмът да функционира правилно. Ако има състезание, закуската леко се променя: кафе, хляб, сирена и ядки (бадеми, лешници, орехи). Ядките са по-бавен източник на енергия, като особено важни са орехите, които атакуват холестерола в кръвта и подобряват еластичността на кръвоносните съдове. Така в момента на състезанието кръвоносната система се намира в отлично състояние. Спагетите са любимият обяд на красивата рускиня: „Ако са приготвени правилно, те са незаменим източник на енергия” – казва тя. И си има любима рецепта – сапегети „Бианка”. Сваряват се „al dente” и се поднасят със зехтин, ситно нарязани пресни домати и настърган кашкавал или сирене.

Вечерята е с преобладаващо съдържание на белтъчини. Целта е мускулите да се възстановят от тежките тренировки, като в същото време не се допусне натрупване на излишни мазнини. Едно от любимите й ястия е печено пиле с гарнитура от задушени моркови, броколи и картофи. Картофите са най-малко, преобладават моркови и броколи. Няма сосове и самата порция не е голяма. „Това, че си тренирал, не ти позволява да се тъпчеш” – смята стройната атлетка. Повечето атлети са по-слаби и по-стегнати в сравнение с обикновените хора. Но причината не е в тежките тренировки, а просто те трябва да бъдат такива. Когато си по-лек, имаш преимущество пред другите. Понякога въпреки балансираната си диета Елена се чувства гладна между отделните хранения, но рядко си позволява да се изкуши да хапне нещо допълнително. За сметка на това любимият й черен школад в комбинация с чаша силно кафе са един от секретите й непосредствено преди състезанието. Атлетката задължително си угажда с няколко блокчета, което не само че не е вредно, но според последните изследвания е и много полезно.

За разлика от рускинята, звездата на 100 м с пр. и световна шампионка от Дегу 2011 Сали Пиърсън обаче често качва килограми, при това по време на състезателния период.

Причината са любимите й храни: спагети, хляб и най-вече кексчета, шоколад и други сладки неща.

Австралийката признава, че тези изкушения буквално й се „лепят” по фигурата. Затова често пъти тя се подлага на диета, която изключва „опасните” за спортната й форма храни и набляга на рибата и зеленчуците. Явно лишенията й подействаха добре на световното първенство в Южна Корея през 2011, където тя грабна титлата с четвърто време в историята на дисциплината.

Боян Ив. Бойчев

Share Button