Големите световни маратони с различни варианти за провеждане

Пандемията от коронавирус удари масовите шосейни бягания в целия свят, а организаторите на най-големите световни маратони предлага варианти провеждане на състезанията след кризата.

Директорът на Лондонския маратон Хю Брейшър обяснява, че той и другите мениджъри обсъждат няколко опции за подновяване на състезанията, евентуално през есента, но никоя от тях засега не е одобрена.

Самият Лондонски маратон бе отложен от 26 април за 4 октомври, но не се знае как ще протече. Брейшър споделя пред специализираното британско издание „Атлетикс Уийкли“: „Ние имаме няколко сценария, които се мултиплицираха в още варианти в последните 48 часа. Ние организаторите на Големите световни маратони (Токио, Бостън, Лондон, Берлин, Чикаго и Ню-Йорк) обменяме идеи. Имаме толкова предложения за провеждане, които ни карат да мечтаем и да дадем надежда на хората, но никой от тях не може да да бъде утвърден реално. Трябва да погледнем как провеждането на едно такова събитие ще повлие на обществото. Реалноста, която включва социалното дистанциране, играе основна част от решението на задачата. И всичките сецнарии, които обсъждане, трябва да се обсъдят и съобразят с обстановката, която се променя ежеседмично.

На тази фаза ние не можем да кажем какво ще стане. Занем какво искаме да направим, но не знаем какъв ще бъде светът на 4 октомври, за когато е отложен маратона на Лондон.“

Очакваше на Лондонският маратон титаничния сблъсък на световния рекордьор на 42.195 км Елиуд Кипчоге (Кения) и светивния рекордьор на 5000 м и 10 000 м Кениниса Бекеле (Етиопия).

Какво е положението при другите големи световни маратони:

  • Токио се проведе в началото на пандемията, на датата, на която бе планиран –1 март, но само с елитни атлети – Бирхани Легесе (Етиопия) спечели с 2:04:15 при мъжете, а Лона Салпетер (Израел) с 2:17:45 при жените. Това са и най-добрите постижения в света за 2020-а година, тъй като след това бяха отменени всички маратони
  • Маратонът на Бостън, който е най-старият в света не се проведе за първи път в историята си, която датира от 1897-а година. Дата на провеждане бе 20 април, а Милица Мирчева трябваше да атакува олимпийския норматив там. Маратонът бе отменен за 14 септември.
  • Берлинският маратон, на който е поставен световния рекорд при мъжете през 2018-а – 2:01:39 (Елиуд Кипчоге), а Кенениса Бекеле бяга 2:01:41 през 2019-а, бе с дата 27 септември, но бе отложен за неопределена дата, тъй като общината отемени всички масови прояви до 24 октомври.
  • Дата на бягането в Чикаго е на 11 октомври, а на Ню-Йорк е 1 ноември, но в САЩ пандемията е в разгара си и вече над 1 милион души са заразени с корана вирус, а жертвите са над 60 000 хиляди в края на април 2020 и се чака разрешение от официалните власти за провеждането на масови събития.
Share Button