Снимка на деня: Христо Христов, Димитър Хлебаров и Димчо Бъчваров през 1960-а година

Продължаваме да ви представяме интересни снимки и историята, която се крие зад всеки публикуван кадър. Днешната снимка е от книгата на Григор Христов „За „Царицата“ с признание и любов“ излязла от печат в края на 2004-а година.

Конкуренцията в овчарския скок между Христо Христов и Димитър Хлебаров довежда националния рекорд до 4.61 през 1960-а година. Това постижение регистрирано от Христов е едно от най-силните в света и е поставени точно 36 дни преди олимпийски финал в Рим. На този финал шампион става анериканецът Доналд Брег с 4.70, за среброто са нужни 4.60, а за бронза 4.55.

Прекалените очаквания към Христо Христов го смазват психически, защото всички очакват първия медал за България от леката атлетика от олимпийски игри. Той записва 4.40 и се класира 10-и, а Хлебаров е 11-и с 4.30. Все пак това е най-предното класиране на българин в историята на леката атлетика на олимпийски игри до този момент.

Христов и Хлебаров тренират при Димчо Бъчваров, който е с тях в Рим. Братът на Димчо – Михаил Бъчваров също е на олимпийските игри и отпада в сериите на 100 м и 200 м.

Share Button