Треньорът не позволявал на Ласицкене да гледа скоковете си

Треньорът на трикратната световна шампионка в скока на височина Мария Ласицкене призна любопитен факт – той съветвал своята възпитаничка да не изучава видеозаписи на скоковете си с цел анализ на грешките.

Спецът смята, че така може да се получи срив. Според него човек по принцип не обича да се гледа отстрани и да слуша гласа си, защото в своите представи той изглежда и звучи по различен начин. Ако започнеш да се променяш така, че да се харесаш отстрани, има вероятност да се „счупиш“. А за треньора едно от най-важните неща е да запази вътрешния свят на своята възпитаничка такъв, какъвто тя го усеща.

Генадий Габрилян дава следния пример. През 2014 година Мария Ласицкене печели състезанието в Осло, за първи път изправяйки се едновременно срещу Анна Чичерова и Бланка Влашич. След състезанието Мария и треньорът й минавали през залата за загравка, където на голям екран в този момент давали последния й скок. Специалистът бил много доволен от него и казал на възпитаничката си: „Гледай, това е твоят скок!“ Ласицкене (тогава още Кучина) погледнала екрана и заявила: „Ужас! Колко е лош! Оказва се, че много бавно бягам на засилката!“

Тогава треньорът се убедил в теорията си, че състезателят не трябва да анализира записи от скоковете си.

Разбира се, самият Генадий Габрилян непрекъснато използва видеозаписи от състезания и тренировки, за да коригира техниката на своята състезателка и отстрани допусканите грешки. Но го прави сам за себе си, за собствен анализ.

Share Button