Най-старата лекоатлетическа федерация стана на 140 г.

През 1880 г. на 24 април в лондонския хотел „Рандолф“ се създава Аматьорската атлетическа асоциация на Англия, станала известна като ААА.

Това е наистина забележително събитие в света на леката атлетика, което изиграва значима роля в нейната история и развитие.

ААА е на практика първата в света лекоатлетическа федерация.

Идеята е на трима млади възпитаници на Оксфордския университет: Клемент Джексън, Монтегю Ширман и Бернхард Уайз. Именно те успяват да съберат в залата на хотел „Рандолф“ представители на английски клубове.

Сред поканените са и представители на Любителския спортен клуб. До този момент той организира срещата между Оксфорд и Кембридж, както и първенството на Англия от 1866 до 1879 г. Обаче срещу него се е насъбрало доста недоволство. Причината е, че в правилата на клуба е записано, че той е основан, за да помогне на „любителите джентълмени от всички класи да се състезават помежду си, без да са принудени да се смесват с професионалните бегачи“. Но в същото време правилата забраняват джентълмените „да се състезават срещу всеки, който е по професия механик, занаятчия или работник“.

Така през 1880 г. 28 души гласуват за създаването на ААА, която има три основни цели:

  1. Да подобри организирането на спортните срещи и да уеднакви правилата за провеждането им
  2. Да се противопостави на всякакви злоупотреби
  3. Да провежда ежегодно националния шампионат

Естествено, класовите и съсловни ограничения са премахнати. Организацията е отворена за бизнеса.

Така през 1880 г. ААА организира първенството на Англия по установени правила, повечето от които са валидни и днес. Например знаете ли защо хърделистите преминават през препятствия, високи на пръв поглед нелогично 1.067 м? Защото това отговаря на английските 3 фута и 6 дюйма. Именно толкова е решено да бъдат от ААА за този първи шампионат. Същото важи и за други мерки и размери, валидни и до днес.

Влиянието на ААА надхвърля границите на острова. Много нововъзникнали национални федерации организират дейността си по нейно подобие и със заимствани от нея правила. През 1887 г. по такъв начин се създава лекоатлетическата федерация на Нова Зеландия, през 1888 г. – на САЩ, през 1889 г. – на Белгия и Канада, през 1894 г. – на Южна Африка, през 1895 г. – на Швеция.

По правилата на ААА се провежда и лекоатлетическата надпревара по време на първите съвременни олимпийски игри в Атина през 1896 г. Всъщност до Игрите националното първенство на Англия е най-престижното състезание по лека атлетика в света, след като ААА го обявява за открито.

И ето, че вече 140 години Аматьорската атлетическа асоциация продължава да съществува. А знаете, че в Англия държат на традициите.

Share Button