Сергей Шубенков за самоизолацията и тренировките

Руският лекоатлет Сергей Шубенков сподели как се справя с карантината заради коронавируса, как тренира и закъде се готви.

Шампионът разказва, че е в самоизолация вече четвърта седмица. Намира се в родния Барнаул, където режимът на самоизолация не е толкова строг, като в Москва, и излизането навън е разрешено. Руснакът обаче е много отговорен и дисциплиниран, спазва предписанията на властите и сам си налага да не излиза много-много. Позволява си само да напуска дома за някоя тренировка. Но и когато бяга навън, го прави индивидуално, дори общуването с треньора става само по телефона.

Въпреки самоизолацията, атлетът не се чувства потиснат. Обяснява, че настоящият му дневен режим не се отличава много от обикновения. Единствено тренировките са станали малко по-леки и сега тренира само веднъж на ден. Натоварванията не са същите, каквито са обикновено през април, когато иначе се готви за летния сезон. Той си спомня, че по това време в други години се е прибирал от лагер в Сочи. Подготовката е била много тежка, всяко бягане се е засичало, в този етап вече е бягал много бързо. Но тъй като състезания тази година няма да има поне до началото на юли, всичко се отлага във времето. И сега тренировките имат по-скоро поддържащ характер. „Държим барута сух,“– казва спринтьорът.

Разбира се, Шубенков е наясно, че в домашни условия не може да бъде следван тренировъчен цикъл. „Всяка тренировка решава някаква задача, – обяснява световният шампион на 110 м с пр. от Пекин-2015. – Задачата на тренировките, които правя сега, е да ме поддържат в работно състояние, а не да гоня силен резултат и пик на формата.“ Затова за него не е проблем да тренира вкъщи и да излиза да побяга малко. Атлетът е категоричен, че съвсем не е мит твърдението, че спортистът не може да се подготвя пълноценно вкъщи. Но тъй като спортът в момента е затворен, това не е проблем.

Шубенков разказва, че тренира основно на балкона, където използва ластици за различна силова работа.

Руснакът не скри разочарованието си от отмяната на Европейското първенство в Париж, което трябваше да се проведе от 25 до 30 август. Той обясни, че тепърва с треньора си ще решават каква и закъде ще бъде подготовката оттук нататък.

Сергей Шубенков е световен шампион на 110 м с пр. от първенството в Пекин-2015. От световни първенства има още два сребърни медала (Доха-2019 и Лондон-2017) и бронзов от Москва-2013. Двукратен европейски шампион от Цюрих-2014 и Хелзинки-2012, както и сребърен медалист от Берлин-2018. Европейски шампион в зала на 60 м с пр. от Гьотеборг-2013.

Share Button