КАК СЕ ХРАНЯТ ГОЛЕМИТЕ ШАМПИОНИ? ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И ЮЖНА КОРЕЯ

Въпросът за храненето е един от основните, които се засягат в почти всеки разговор между лекоатлети. Какво си ял, това добре ли е или не, чу ли диетата на еди – кого си? Като интересът е свързан с два важни момента: как да осигурим на организма си това, от което има нужда и как да поддържаме състезателното си тегло? В следващите редове ще хвърлим светлина върху режима на хранене на някои от най-големите лекоатлети в света.

Днес се сприраме на диетата на някои от британските и южнокорейските бегачи.

Едан от най-добрите атлетки в бяганията на дълги разстояния в историята – Пола Радклиф (2:15:25 на маратон – второ постижение за всички времена, което бе подобрено на 13 октомври 2019-а) приключи състезателната си кариера и вече има две деца, но ето и част от менюто й по време на актовната й състезателна дейност.

Пола закусва в 7:45 ч. Чаша прясно изцеден лимонов сок, чаша кафе и задължителната каша от овесени ядки. Кашата е с вода, вместо с мляко, защото Пола има непоносимост към лактозата. Може да е подсладена с мед. Сигурно знаете че, овесената каша за англичаните е нещо като „угали” за кенийците.

В 8:30 ч е първата тренировка за деня, която е доста тежка – между 16 и 37 км. Единствено когато е много уморена бегачката си позволява да се „разтъпче” с 12 км.

Следва закуска в 10:30 ч. Обикновено това е голяма порция мюсли или корнфлейкс със соево мляко и плодове. Веднага след това е тренировката с тежести  във фитнеса.

В 12:00 ч е време за лек обяд, например половин авокадо и сьомга. След натоварения предиобяд  идва време за почивка – няколко часа сън.

Лека закуска в 17:30 ч, включваща обикновено банан и препечена филия с мед или с „мармит”. „Мармит” е традиционен британски деликатес, който представлява гъста тъмнокафява паста, получена от мая – остатъчен продукт от пивоварните. Следва тренировка, но по-къса и по-лека от сутрешната.

В 19:00 ч – задължителен стречинг, по време на който атлетката си хапва бадеми или лешници. „Стремях се вечерята да е половин час след тази тренировка – в 19:30 ч” – споделя Пола.  Много често мъжът й приготвя любимите спагети със зеленчуци. Обикновено десертът е соево кисело мляко и плодове. Тази диета е примерна, британката признава, че обича да се храни „авантюристично”, но в деня преди състезание не си е позволява никакви волности. Основното й ядене тогава е било варен кафяв ориз и печено пиле на грил. В деня на състезанието храната е лека и калорична. За закуска каша от овесени ядки, мед, банан. Ако стартът е следобяд, обядът отново е каша от овесени ядки, бисквити, соево кисело мляко, банан, шоколад.

Доста по-различна е диетата на Мара Ямагучи, втората по сила британска маратонка. Тя е почитател на японската кухня и дори се е записала на специален курс по готварство, за да овладее тънкостите на източното кулинарно изкуство. „Япония има много силни бегачки на маратон, сигурно има нещо в кухнята им”– убедена е атлетката. Нейната диета включва традиционни японски специалитети: „хиджики”( черни водорасли ), „нато” ( ферментирали соеви зърна ), зелени водорасли и всичко това гарнирано със солидни количества ориз. Преди състезание британката хапва „мочи” – традиционни оризови кексчета. Със сигурност изборът на диета е повлиян и от съпруга на атлетката, който е японец. Факт е обаче че споменатите по-горе храни са изключително богати на витамини, минерали и важните въглехидрати.

И понеже погледнахме вече в тази част на света, нека продължим с диетата на най-добрите южнокорейски състезателки по маратон Ким Сонг Юн, Ли Сук Йонг, Чунг Юн Хи и Парк Юнг Сук. Широко използван метод преди важно състезание е въглехидратното зареждане, за което неведнъж е ставало вече дума на страниците на нашето списание. Подготовката започва месец преди това, когато атлетките започват да приемат към храната си допълнително желязо и калций. Две – три седмици преди старта количеството храна се намалява, като достига 80 % от нормалното. Седмица преди състезанието те изключват въглехидратите от храната, но прибавят големи дози витамин С. Следват 5 – 6 основни хранения без въглехидрати ( 2 – 3 дни ). След това започва въглехидратното зареждане, като се свеждат до минимум белтъчините. Набляга се на ориза, оризовите спагети. Последният ден преди старта е смесен, като атлетките поемат около 5000 калории, 60 % от които са от въглехидрати.

Колосално количество, как ви звучи? В състояние ли е организмът да ги усвои?

Но нека се върнем отново във Великобритания с голямата звезда в дългите бягания при мъжете Мо Фара. Многократният световен и олимпийски шампион на 5000 м и 10 000 м, роден в Сомалия, отдавна е забравил принудителните диети в бившата си родина. Той споделя, че любимото му ястие е телешка пържола (бифтек) и обилна порция спагети със зеленчуци. Наблизо до дома му има ресторант, който заедно със съпругата си посещават. Там шампионът си поръчва любимото ястие полусурово, едва запечено. „Имам чувството, че всеки миг пържолата ще избяга от чинията ми” – смее се бегачът. Кървавият бифтек явно дава достатъчно сили на Мо и обикновено на пистата той изглежда като истински хищник.

Боян Ив. Бойчев

Share Button