Йоло Николов за Рън България

Движението „Рън България“ представя най-силните бегачи на страната ни, които са побеждавали в стартове от веригата. Йоло Николов е човекът-бягане в България. Треньор и състезател на високо ниво той е отдаден на бягането напълно и споделя много от своя опит в това интервю.

ВИЗИТКА: Роден е на 4 февруари 1984-а година в Мездра. Многократен шампион на България от 3000 м в зала до маратон. Йоло е активен състезател и треньор на едни от най-добрите ни бегачи на средни и дълги разстояния. В момента подготвя Милица Мирчева за олимпийски игри в Токио, а атлети като Митко Ценов, Иво Балабанов, Иван Попов, Сава Тодоров и десетки други шампиони на България са се подготвяли при него. Вече на 36 години Йоло продължава да е в супер форма и да има невероятен хъс за създаване на нови шампиони и покоряване на нови върхове в бяганията. Йоло участва като треньор и атлет на десетки състезания по бягания на най-високо ниво – олимпийски игри, световни и европейски първенства, балкански шампионати.

През 2019-а година Николов спечели няколко от стартовете от веригата „Рън България“ и участва като лектор в семинара „Аз и бягането – синоними“ в град Кюстендил през ноември.

Лични рекорди на Йоло Николов:

800 м – 1:58.50

1500 м – 3:52.70 (3:52.82 в зала)

2000 м – 5:24.08

3000 м – 8:24.38 (8:14.55 в зала)

5000 м – 14:18.63

10 000 м – 29:36.17

3000 м стипълчейз – 8:45.71

Полумартон – 1:06:52

Маратон – 2:19:31

  • Вашите участия и впечатления от състезанията на Рън България?

За първи път участвах на състезание от веригата Рън България през 2019-а година. Това беше старта в гр. Поморие, след това Шабла, Бистрица, Луковит, Студентски град. Щях да забравя Пазарджик ?  …. толкова много състезания.  Състезанията винаги се провеждат на прекрасни места свързани с различни забележителности на градовете. Организацията е страхотна и съм сигурен, че всяка година ще се събират все повече участници и Рън България ще се развива бързо вбъдеще.

  • Най-големият успех в кариерата ви според вас?

Моята кариера в спорта е доста странна, поради ред причини. Аз съм от малкото хора в света, който се развиват едновременно като спортист и треньор. Като треньор работя от повече от 10 години и смятам, че там са моите по-големи успехи – няколко медала от Европейски първенства и участие на мой състезатели на почти всеки един голям атлетически форум през тези 10 години. Медалите от национални и балкански първенства не мога да ги преброя ?.

Като атлет мога да кажа, че най-големия ми успех е постоянството. На 36 години съм и продължавам всяка година да постигам лични постижения в различни дисциплини от средните и дълги бягания.  Побеждавам доста от младите атлети и давам пример, че при добро желание и мотивация годините не са толкова важни.

  • Какво състезание предпочитате – крос-кънтри, шосейно бягане или бягане на писта?

Аз лично предпочитам състезание на което съм подготвен да бягам добре J, но ако трябва да ги подредя по мой предпочитания – писта, крос-кънтри, шосе.

  • Как тренирате – дайте пример за тежка тренировка, която сте извършили?

Аз съм работохолик в тренировките и ден без бягане за мен означава изгубен ден. Бягането осмисля живота ми колкото и странно да звучи  за някой хора. Приятелите и близките ми знаят, че първо тренирам и тогава започва останалия живот за мен.  Пример за тежка тренировка мога да дам няколко, които лично за мен са много изморителни:

1)10х200м с усилие над 90%

2)10х100м с усилие над 90%

3)10х200м многоскоци срещу наклон комбинирани с 10х200м бързо бягане по наклон.

  • Как тренирате по време на епидемията от коронавируса и правилата за изолация при извънредното положение?

За мое щастие  „епидемията“ Коронавирус ме застигна по време на тренировъчен лагер в Кения. Тук се тренира спокойно. Затвориха достъпа до стадиони и ограничиха бегачите да не тренират в големи групи. Но всичко останало е достъпно и спокойно можеш да излизаш и да тренираш.

  • Какви съвети ще дадете на начинаещи бегачи?

На начинаещите бегачи ще кажа първо да започнат да бягат леко и да изпитват удоволствие от бягането и след това  да купуват скъпи часовници и екипировка ?

  • Какви маратонки предпочитате?

Аз лично предпочитам по меки и запазващи краката маратонки със солидна подметка. От години бягам с Мизуно и съм много доволен от разнообразието от модели за всички терени.

  • Кои са по-добрите бегачи кенийците или етиопците според вас?

Според мен и двете нации имат страхотни таланти в бяганията на средните и дълги разстояния, както и уникални условия за развитие на тези дисциплини.

  •  Имате ли любим бегач в света или България от който взимате пример?

Много са любимите ми бегачи, но мога да ги разделя така-

Хишам Ел Геруж (Мароко) – пример за постоянство и сила на духа.

Кенениса Бекеле (Етиопия) – невероятен талант достоен за възхищение.

Стивън Чероно – (Сайф Саид Шахийн) (Кения/Катар) – неизмерим талант физически и психологически, а като човек достоен пример за подражание.

  • Кога официалният световен рекорд на маратон ще бъде под 2 часа?

 Ако не падне през до 2022-а, ще почакаме защото хората, които могат да го напрвят ще остареят до тогава, а такива като Елиуд Кипчоге и Кенениса Бекеле не се раждат всеки ден дори и в Кения и Етиопия.

Share Button