Снимка на деня: Владимир Путин и Ламин Диак през 2013-а година

Продължаваме да ви представяме интересни снимки от архива на списание „Атлетика“ и историята, която се крие зад всеки публикуван кадър.

Снимката е откриването на 14-ото световно първенство по лека атлетика в Москва на 10 август 2013-а година.

В ложата на стадион „Лужники“ в руската столица състезанията наблюдават президентът на Русия Владимир Путин и президетът на ИААФ (сега Световната атлетика) Ламин Диак.

Седем години по-късно сенегалеца Диак се води дело във Франция за корупция, а след неговото управление (края на 2015-а година) в ИААФ настъпи криза, която накара някои от спонсорите да прекратят договорите си с организацията, а тя смени името си през 2019-а година на Световна атлетика.

Путин все още управлява Русия, но руската атлетическа федерация има забрана за действие, докато не изпълни изискванията на Световната атлетика за пълна прозрачност в борбата си с допинга. Медалите и постиженията на десети руски атлети бяха отнети, заради манупулиране на допинг проби.

Но да се върнем към световното първенство в Москва през 2013-а.

Юсейн Болт отново бе в центъра на вниманието. Легендарният ямайки спринтьор взе три златни медала на 100 м, 200 м и 4х100 м.

Фотографът на списание „Атлетика“ Илиан Телкеджиев проследи цялото състезания, а фотогалерия с 300 от неговите снимки от Москва може да видите тук  

Share Button