КАК СЕ ХРАНЯТ ГОЛЕМИТЕ ШАМПИОНИ? КЕНИЯ И ЕТИОПИЯ

Въпросът за храненето е един от основните, които се засягат в почти всеки разговор между лекоатлети. Какво си ял, това добре ли е или не, чу ли диетата на еди – кого си? Като интересът е свързан с два важни момента: как да осигурим на организма си това, от което има нужда и как да поддържаме състезателното си тегло? В следващите редове ще хвърлим светлина върху режима на хранене на някои от най-големите лекоатлети в света.

Днес ще се спрем на диетата на най-добрите бегачи в света – кенийците и етиопците.

Кения

Храненето на атлетите, които отдавна са мярка за качество в дългите бягания – кенийците винаги е било интересно за милионите им фенове. Тяхната диета се основава на високо съдържание на въглехидрати, достигащо 76,5 %. За сравнение този процент при европейските бегачи варира около 50 %. Белтъчините в храненето на кенийските бегачи са 13,4 %, а мазнините – 10 %., като тези проценти са далеч по-ниски в сравнение с препоръчваните от европейските и американските диетолози. Кенийците тренират задължително триразово, а възстановяването между отделните занятия става с храна и активна почивка.

Елиуд Кипчоге (Кения)

Храната им е обикновена, проста, евтина и здравословна.

Никакви изискани блюда, никакви скъпи продукти. В основата й стои „угали” – каша от царевичен грис, подобна на нашия качамак, но приготвена с много зеленчуци и малко месо. Традиционни за кенийците са още различни зеленчукови яхнии, манджи и супи от бобови растения – фасул, грах, леща, соя. На трапезата им присъстват също ястия от тиквички, ориз, както и задължителните зелени салати. И още плодове, много и разнообразни плодове, сред които на първо място са бананът и маракуята. Кенийската кухня може да се определи като питателна и засищаща, способна да задоволи потребностите на бегачите от минерали и витамини. Въпреки че част от спортните диетолози смятат, че такава храна не е в състояние да осигури необходимите белтъчини за възстановяване и изграждане на мускула, на практика се оказва, че това съвсем не е така. Кенийците консумират в малки количества постно пилешко и козе месо, приготвено отново с много зеленчуци, повече мляко и понякога яйца. Мазнините са в много малки количества. Така 86 % от калориите при тях са от растителен произход и само 14 % са от животински. Това определя диетата им като здравословна, в което спор няма. Спорът е в друга насока. Много специалисти смятат, че такова съотношение въглехидрати – белтъчини – мазнини е добро за кенийците, защото те са свикнали с него от малки. За елитните европейски бегачи това може да не е добър вариант, защото общоприетата диета се основава на около 50 % въглехидрати.

Кенийски и етиопски бегачи в Каварна на 6 октомври 2012-а
по време на световното първенство по полумаратон

Основно правило при кенийците е, че колкото по-тежки са тренировките, толкова по-трудно могат да се правят промени в хранителните навици. Всеки ден те приемат около 600 гр въглехидрати, като на първо място като доставчик е качамакът „угали”. Следва …захарта, която доставя една пета от калориите. Пълномасленото мляко, което консумират, им осигурява около 28 гр мазнини, което прави 252 калории.

Етиопия

Диетата на етиопските бегачи на дълги разстояния прилича на тази на техните основни съперници. Интересно е, че въпреки тежките и обемни тренировки, тя не е толкова калорична. Това не е някакво съвременно схващане (макар че има и такава теория, за нея вече е ставало въпрос на страниците на нашето списание), а просто необходимост. В родината им месото е рядкост и е много скъпо, затова те са свикнали да си набавят необходимите калории и вещества най-вече от бобови култури и царевица. Повечето продукти са натурални, местно производство. Всички тези храни са богати на въглехидрати и осигуряват достатъчно енергия, необходима на бегача.

Консумацията на такива храни прави телата на етиопците сухи, но здрави и необикновено силни.

Хайле Гебреселаси (Етиопия)

Променят ли навиците си елитните кенийски и етиопски атлети след досега си с европейския и американския начин на живот? Практически не. Повечето продължават да се хранят така, както са свикнали.

Феноменалният двукратен олимпийски и трикратен световен шампион Хайле Гебреселасие, който голяма част от годината е в Европа, споделя, че си позволява да яде в ресторантите за бързо хранене само по изключение и то само „когато съм спечелил състезание”. Нещо като награда, нещо като разпускане… През останалото време диетата му включва много зеленчуци и малко месо. И разбира се, „инджера” – традиционен етиопски хляб, който се прави от африканското житно растение „теф”. „Това растение е много богато на минерали” – обяснява вечно усмихнатият Хайле.

За диетата на Юсейн Болт и Тайсън Гай прочетете тук

Как се храни Даря Клишина вижте тук

Боян Ив. БОЙЧЕВ

Share Button