Снимка на деня: Стефка Костадинова и Христо Марков през 2011-а година

Продължаваме да ви представяме интересни снимки от архива на списание „Атлетика“ и историята, която се крие зад всеки публикуван кадър.

Най-добрите български атлети за всички времена на откриването на новата атчетическа писта на стадиона в Правец на 1 декември 2011-а година.

Стефка Костадинова и Христо Марков имат едни от най-бляскавите атлетически кариери, но в края на 2011-а година Костадинова е председател на Българския олимпийски комитет, а Марков е един от най-успешните български треньори.

Двамата са избрани за Атлет и Атлетка на 20-и век в анкета на списание „Атлетика“ през 2000-а година.

Двамата покоряват олимпийския връх: Христо Марков в тройния скок през 1988-а в Сеул, а Стефка Костадинова в скока на височина през 1996-а в Атланта.

И двамата имат европейски и световни титли, а световния рекорд на Костадинова 2.09 от 30 август 1987-а година, все още не е подобрен.

Церемонията по откриването на пистата събира на едно място Добромир Карамаринов (президент на АБАФ и БФЛА), Сергей Бубка (вицепрезидент на ИААФ), Ахмед Ал Камали (член на съвета на ИААФ и президент на атлетическата асоциация на страните от Персийския залив), Свилен Нейков (треньор на олимпийската шампионка по гребане – Румяна Нейкова и министър на младежта и спорта) и Румен Гунински (кмет на община Правец).

Вечерта в Правец се провежда и първата Балканска атлетическа гала.

Снимки: Антон Узунов

Share Button